AcasăActualitateInterviu cu Ionuț DANA, Comisarul șef al Inspectoratului de Poliție al județului Giurgiu:...

Interviu cu Ionuț DANA, Comisarul șef al Inspectoratului de Poliție al județului Giurgiu: ”Sunt un om care cere foarte mult de la subordonați, căci sunt conștient că avem foarte multe lucruri de recuperat…!”

Reporter: Ce ați avea de reproșat subalternilor dvs, acum, la o lună și jumătate de la preluarea acestei funcții de șef al Inspectoratului de Poliție Giurgiu?

Ionuț DANA: Eu nu le reproșez ceva, în mod deosebit, colegilor mei. Cred doar că ar trebui să fie ceva mai atenți la problemele cetățenilor. Asta aș avea eu de imputat subordonaților, în general. Am constatat că nu sunt suficient de atenți…Văd asta din ceea ce îmi sesizează cetățenii, aspecte pe care le-am constatat chiar eu personal. Și vă dau un exemplu… În fața Inspectoratului se parca sub semnul ”Oprire interzisă!” Când am venit, am văzut că nimeni nu lua nicio măsură. Inclusiv colegii mei parcau acolo. De mai bine de o lună, veți vedea, dimineața, echipajul de la Rutier  îi sancționează pe cei ce fac asta.  La început  nu i-au sancționat, ci doar le-au atras atenția…inclusiv  vecinilor noștri, cetățeni… I-au rugat să se conformeze regulilor. În concluzie, dacă ar fi să le reproșez ceva, ar fi aceste lucruri la care ei nu sunt sificient de atenți.

Pe de altă parte sunt foarte multe probleme sesizate și parcă nu există o reacție pe măsură, urmare a sesizărilor…Sunt încălcări ale Legii de tot felul. Nu știu însă dacă trebuie luate ca reproșuri.

Rep: Deseori am constatat situații în care eetățenii au sesizat  abateri de la regulile circulației de către polițiști și  chiar de cei din Serviciul rutier. Cum veți proceda ca acest lucru să nu se mai repete?

I.D:Sunt de acord cu dvs. că sunt polițiști care încalcă regulile de circulație atât în timpul liber cât și în timpul programului ba chiar și în uniformă. Asta deși ei ar trebui să fie un exemplu pentru ceilalți conducători auto prezenți în trafic. Asta le spun mereu, le atrag atenția…Iată de ce dacă mă nemulțumește ceva, referindu-mă la acest aspect, în mod deosebit, este atitudinea polițistului față de cetățean. Este unul din dezideratele  pe care mi le-am propus cât voi ocupa aici, această funcție.

Rep: A existat speculația că ați fi fost mutat aici pentru a fi exonerat din contextul unui accident produs în sectorul pe care-l gestionați în Capitală, concomitent cu incidentul din Bolintin…Cum comentați?

I.D:În momentul producerii accidentului eram într-o videoconferință. Ce legătură aveam eu, vă întreb, care stăteam într-un birou, la 6-7 km de locul producerii accidentului, cu polițistul care era de serviciu? Precizez că aveam în subordine vreo 700 de oameni. Ce legătură aveam eu cu acest accident nefericit? La vreun  sfert de oră după producerea accidentului, am fost chemat la o discuție privind preluarea atribuțiilor de șef de Inspectorat la Giurgiu. Credeți că o astfel de decizie importantă se ia în 15 minute? Uitați-vă la traiectul meu profesional…nu am stat niciodată într-o funcție de conducere mai puțin de 3 ani. Mi-am făcut școala la timp, am făcut cursurile la timp, am lucrat pe unde am lucrat, mi-am făcut treaba… Am fost mereu  prezent la acțiuni și în medii sociale cu infractori identificați. Cine credeți că ar fi nebun ca pentru a-l scoate pe Dana din contextul accidentului din Capitală, îl trimite șef  al unui Inspectorat de Poliție dintr-un județ?

Rep:Cum credeți că veți putea gestiona două situații conflictuale din județ:  una la Putineiu, unde primarul se află în proces cu adjunctul Postului de Poliție, caz mediatizat de câțiva ani în presa națională , iar al doilea,  solicitarea expresă a primarului din comuna Clejani care nu are șef de post de ceva vreme, localitatea fiind o zonă delicată, greu de gestionat?

I.D:Cunosc cele două situații de care vorbiți, cea de la Putineiu, conflictul dintre primar și adjunctul șefului de post și cealaltă de la Clejani unde nu există șef de post, de mai multă vreme…În prima situație, mie nu mi-a sesizat  vreun cetățen al comunei din Putineiu că acolo ar  exista vreun conflict, că oamenii ar fi nemulțumiți de ceva anume. Ceea ce s-a mediatizat la nivel național a făcut obiectul unor verificări, atât înainte  de a ajunge eu aici cât și după…M-am documentat și am aflat că există, într-adevăr  un dosar penal pe această chestiune …Deja este sesizat Parchetul. Știți că în astfel de situații nu ne putem cerceta singuri și atunci există un dosar penal în derulare… Se fac niște cercetări. Am înțeles că acel material difuzat în presa națională a mai apărut și în trecut. Posibilii agresați de către  polițist, martorii, alte persoane afectate, aveau posibilitatea să depună până acum plângeri, sesizări la Parchet, oriunde… Eu nu am luat însă la cunoștință de nicio plângere în acest sens. Ce a fost înainte nu știu să vă spun, dacă cineva și-a făcut sau nu și-a făcut treaba. Din păcate cazul este prezentat doar dintr-o singură fațetă, a vinovăției polițistului, dar nu și din cealaltă parte…Dacă polițistul a ales să dea în judecată, să deschidă un proces civil este o opțiune a lui, personală, nu și a Inspectoratului. Din punct de vedere disciplinar, eu nu am ce măsuri să iau împotriva polițistului pentru că aceste fapte prezentate, din punct de vedere disciplinar  au fost cercetate. Polițistul de care aminteați a dat chiar, recent,  un concurs de ocupare a funcției de șef al Postului de Poliție în comună, dar nu a reușit să promoveze…Eu unul nu puteam să îi interzic să participe, pentru că dacă aș fi intervenit aș fi comis un abuz în serviciu.

În privința situației de la Clejani în care primarul ne sesizează  că nu există un șef de post de mai multă vreme în comună, pot să vă spun că s-au scos la concurs mai multe posturi de Poliție și că sunt soase în continuare…  Dar sunt posturi de Poliție, cum este acesta din Clejani, unde nu s-a înscris nimeni la concurs. Pe lângă Clejani mai sunt o serie de alte posturi de poliție,  din zona acestei comune la care nimeni nu aspiră. Cred că la ora asta ele  vor fi din nou scoase la concurs…

Rep: Am  parcurs datele din bilanțul prezentat, recent, presei locale,  de către Inspectorat  și am  constatat că  aveți un mare deficit de personal. Cum veți rezolva pe viitor acest lucru?

I.D:În privința deficitului de personal să știți că acest 26% nu exprimă faptul că județul Giurgiu are un deficit mai mare sau mai mic, ci acest procentaj rămâne în nota națională…Sunt Inspectorate cu deficit mai mare în țară. Începând cu 2016, odată cu pensionările din sistem la care mulți au subscris, a apărut această situație…Dar cred că nici județul nu furnizează prea mulți candidați pentru școlile de profil.  Poate că doritori sunt, dar prea puțini  reușesc să promoveze concursul de admitere. În general stăm prost la agenți, ofițeri… Deși școlile sunt atractive, ca număr de solicitanți,  în continuare numărul celor admiși este destul de mic.

Rep: Care ar fi explicația…?

I.D:Sunt mai multe aspecte. De exemplu Bucureștiul nu furnizează candidați foarte mulți. Asta din cauza salariilor neatractive. Pentru că la terminarea școlii, salariul obținut este mai mic decât al celor pe care le oferă Bucureștiul, în general…Uun ospătar câștigă mai mult decât un polițist în Capitală… În concluzie, depinde la ce ne raportăm…Dacă mergi într-un județ cu o industrie dezvoltată, acolo nu îți vine să te duci să te faci polițist, căci poți câștiga mai bine în altă parte, însă cum este cazul Giurgiului, instituția noastră  le oferă tinerilor o anumită siguranță materială.  Dar trebuie să îți mai și placă profesia. Dacă te gândești doar la siguranță și la salariu, să știți că nu este suficient . Mai ales dacă nu îți place ce faci, căci mai devreme sau mai târziu se produc niște frământări interne ce aduc o doză de nemulțumire, de frustrare.

Eu personal am intrat în Academie în 1996, fiind promovat al treilea la secția Poliției de Frontieră. Erau atunci 9 candidați pe loc! Era însă o altă situație…În această profesie sunt însă niște privațiuni peste care trebuie să le înțelegi și peste care trebuie să treci. Eu am luat-o de jos… Pe parcurs ,din cauza condițiilor de lucru, în această profesie apar și probleme de sănătate pe care noi nu le spunem niciodată, nimănui…Toată lumea crede că polițistul se duce la birou, stă și scrie toată ziua, are secretară și șofer… Nimic mai mult!  Nu este însă chiar așa… Nu ai sărbători, familia îți reproșează tot timpul, fel și fel de lucruri, într-o zi descoperi că a crescut copilul și că nu poți avea o relație mai strânsă cu el atâta timp cât pleci la 7 dimineața de acasă și te întorci la ora 20.00…

Întorcându-mă la ceea ce m-ați întrebat la început,  vă pot spune că județul Giurgiu nu furnizează suficiente cadre pentru școlile de Poliție, iar eu nu am explicații pentru acest lucru…

Rep: În ce stadiu se află ancheta legată de dispariția unor obiecte din depozitul Inspectoratului de Poliție, caz mediatizat puternic în mass media, dar care deocamdată nu a primit nicio explicație? Există vreun cerc de suspecți?

I.D:Cazul furtului din camera cu corpuri delicte de la Giurgiu se află la Înalta Curte de Casație și Justiție. Se fac cercetări acolo. Când am venit, trei zile am luat, pas cu pas, toate camerele cu corpuri delicte din Depozit…M-am uitat și eu la gratii, la zăvoare, la tot ce înseamnă condiții de  siguranță. Am fost să văd și lista de inventar cu corpuri delicte și n-aș zice că acolo este vorba chiar de un furt…Poate avem o delapidare…Ce pot să vă spun deocamdată este că acest caz este instrumentat la Parchetul Înaltei Curți…

Rep: Cum vi se pare funcția de aici de la Giurgiu, de șef de Inspectorat,  în comparație cu cea de la sectorul 1? Mai grea sau mai ușoară?

I.D:Nu pot să compar ce este aici cu Bucureștiul. La Giurgiu ne confruntăm cu infracțiuni specifice zonei de sud…Aici constat  foarte multă violență, mai ales în mediul rural…Violență intrafamilială, plecată în general de la consumul de alcool și de la multe neajunsuri în familie. Comparativ cu anul trecut cifrele sunt  aproape la fel. Nu avem însă infracțiuni grave…Am avut un omor în Giurgiu, undeva în cartierul Tineretului, dar tot pe fondul unui conflict intrafamilial și încă o tetativă de omor,  undeva  în comuna Stănești.  Tot de la consumul de alcool s-a ajuns acolo, la tentativă de omor… Astea sunt infracțiunile grave din acest județ. Tâlhării nu avem, nu avem furturi din locuințe, cu prejudicii grave, nici cazuri pe care să nu le putem gestiona, în care să fim depășiți de situație. Dacă am fi avut niște fenomene care să persiste de-a lungul mai multor zile am fi fost și noi atenți…Ca cifre aș spune că avem cam 25 de infracțiuni, semnalate în 24 de ore, în tot județul,  după cum am constatat personal, de când am venit aici. Cifrele diferă, evident și în funcție de sezon. Dacă am fi avut acum minus 10 grade și zăpada până la genunchi, nu am fi avut atâtea infracțiuni la regimul rutier căci s-ar fi circulat mai puțin…Sunt mulți factori de care trebuie ținut seama…

Rep: În ultimii ani o serie de șefi de servicii au părăsit funcțiile din diferite motive:  disciplinare, infracțiuni comise, unii fiind demiși din funcții… Este Giurgiu un loc blestemat în acest sens, mă refer la  Inspectorat, sau care ar fi cauza pentru care șefii de servicii cad tot mai des în păcat?

I.D:A fost vorba despre șefi de servicii care au părăsit sistemul. Unii care au fost sancționați disciplinar… Noțiunea de ”a fi destituit” nu o regăsim în statutul nostru. Ori au fost cercetați disciplinar și retrogradați pe o altă funcție, ori și-au dat demisia din anumite motive, ori au fost mutați…Acesta ar putea fi – să zicem- contextul în care au părăsit funcțiile pe care le-au deținut. Cazuri, este adevărat, există…Fie că oamenii nu au fost atenți, fie că au săvârșit abateri disciplinare, fie că au săvârșit infracțiuni și au dobândit calitatea  de inculpat într-un dosar penal…Sunt mai multe motive. Poate că nu au răspuns statutului polițistului, căci, așa cum vă spuneam anterior, în aceată profesie există o serie de privațiuni, niște  restricții și trebuie să fii ceva mai atent cu ceea ce faci. Dacă ne referim la ultimul caz, al șefului de Inspectorat, a fost opțiunea lui să renunțe la a mai ocupa această funcție.

Rep. Și atunci ce ar trebui făcut?

I.D:Eu cred că ar trebui să fim mai atenți cu ceea ce facem, atât în timpul programului cât și în afara lui, repet: avem niște restricții, avem  niște privațiuni de care trebuie să ținem permanent seama.

Rep: Sunt încă polițiști care stau la masă cu interlopii, se împrumută la cămătari, petrec sfârșitul de săptămână la un grătar, alături de aceștia. Veți încerca să puneți capăt acestei obișnuințe păguboase pentru imaginea polițistului?

I.D:Vă asigur că sunt în permanent contact cu toate structurile care se oupă cu prevenirea și combaterea unor asemenea fapte,  mai mult sau mai puțin legale. Orice informație de genul acesta o voi transmite  celor care au obligația să o documenteze, să o instrumenteze. Nu sunt de acord cu așa ceva!  Nu neg că nu se întâmplă… Dar eu, de câte ori iau la cunoștință de așa ceva, nu rămân fără reacție…Aici, la Giurgiu, deocamdată nu mi s-a  sesizat așa ceva. Să știți că le prelucrez polițiștilor noștri în fiecare zi chestiunea asta. Le spun: ” – Aveți grijă ce încălcați!”  Pe unde am trecut am acționat în sensul ăsta. Nu știu cât se simte schimbarea la nivelul activității Inspectoratului,  de la venirea mea. Spun asta  căci dacă eu nu ies din birou, nici nu pot să sesizez acest luru… Mă bucur însă să aud că au început să fie vizibili cei de la ordine publică, aici în oraș, așa cum îmi spuneați anterior. Sunt conștient că sunt un om incomod pentru unii, un om  care cere foarte mult…Legat, evident, de ceea ce au  polițiștii  de făcut. De cele mai multe ori le cer să își facă treaba, la limita extremă, căci sunt conștient că avem foarte multe lucruri de recuperat…

Rep: Cum veți compensa lipsa de cadre și carența asta din pregătirea salariaților din teren, a dotării lor,  așa cum de curând s-a tot comentat în mass media… ?

I.D:Sunt două lucruri distincte în ceea ce privește problema legată de cum compensăm resursa umană de care avem nevoie, în anumite zone și partea de logistică, de înzestrare a polițistului. În partea de resurse umane  nu pot decât să sper că voi primi suficient de mulți polițiști la repartizarea promoției de la Școala Cîmpina, în această lună. Voi vedea care este numărul lor și îi voi transfera în zonele de interes,  cu un deficit mai mare , dar și acolo unde problematica și situația operativă este încărcată. Trebuie menționat că ne ajutăm foarte mult cu cei din Jandarmerie și Poliția de frontieră, mă refer aici la patrulare și la vizibilitate. Suntem într-un contact permanent, ne cunoaștem, acționăm împreună. Cu Jandarmeria, mai mult pe partea de menținere a ordinii publice, în zonele de interior ale județului. Cum a fost de pildă cazul de la Bolintin, unde, timp de o lună și ceva am avut sprijinul acestora. În ultima vreme am făcut percheziții la Clejani, la București, la Mihăilești, unde de fiecare dată  ne-am completat cu Jandarmeria. Cam așa compensăm lipsa de cadre, inclusiv în activitățile zilnice, cu patrule mixte de multe ori. Avem o colaborare și cu Poliția locală însă doar la nivel local. Ei au cu totul  alte atribuții…

Erați interesați la un moment dat dacă s-au făcut încadrări din resurse externe și pe partea operativă. Da, dar trebuie să precizez că acest lucru îl decide Ministerul de Interne. În privința concursurilor de ocupare a posturilor, periodic sunt scoase la concurs funcții din surse externe. Ultima încadrare a fost cred în 2021, în diferite structuri …

Rep: Cum considerați, prin comparație, funcția pe care o aveți aici cu cea din Capitală?

I.D:Atribuțiile sunt aceleași însă sunt probleme diferite , deși infracționalitatea și cercetarea infracțiunilor este aceeași, ordonarea oamenilor se face la fel. Numai că specificul este diferit. În zona urbană sunt infracțiuni  de altă natură, infracțiuni grave, furturi cu prejudicii mari, altfel de persoane implicate, uneori persoane publice, evenimente petrecute  în spațiile publice, mediatizate mai mult decât aici.  În județul Giurgiu primează  specificul rural care este diferit total de cel urban și unde apare această violență de care aminteam anterior, pe care  nu știm cum să o cotracarăm…Încercăm printr-un program de prevenire. Cam astea sunt diferențele. În plus aici,  față de București, există această parte de gestionare a resurselor umane, a părții de logistică, a finanțelor… Căci aici sunt și coordonator de credit. Dacă vorbim despre salariul obținut, n-am pierdut și nici  nu am câștigat nimic în plus!  Pot spune doar că funcția te responsabilizează mai mult aici. Ai un alt contact cu autoritățile locale, cu alte structuri și instituții, ești mult mai vizibil. Este un teritoriu, o bucată de țară cu mult mai mare pe care trebuie să o gestionezi. În Capitală ne confruntam cu manifestațiile  de stradă, căci majoritatea manifestațiilor importante din România se defășurau în sectorul 1 și am cam participat în ultimii 3-4 ani la toate!  În  Capitală găsești de toate: alegeri, manifestații publice, ”10 august”, scandaluri cu voturile din alegeri… Au fost perioade când am stat și câte o săptămână la servici fără să dorm, decât 2-3 ore pe zi…Ca să nu mai  punem la socoteeală  partea economică implicată…Căci majoritatea instituțiilor publice au sediul social în sectorul 1 al Capitalei!  Se adaugă ambasadele, societăți comerciale importante și tot ce înseamnă sesizări economice…

Rep: Ce facem cu relația noastră,  a presei cu Poliția, atâta timp cât de cele mai multe ori datele cazurilor petrecute aici trebuie mai întâi trimise la IGPR, în Capitală, și de abia apoi către noi, informația ajunsă la noi fiind deja publicată în presa națională?

I.D:Da, sunt situații în care așa se întâmplă, căci este un principiu al ”vocii unice”,  conform căruia noi trebuie să informăm mai întâi la Centru, pentru a nu intra în dezacord cu o anumită problematică. Eu cred însă că de când am venit lucrurile au devenit destul de transparente și că nu au mai existat astfel de situații.

Rep: Cum facem însă ca textele din comunicate să nu mai fie seci, de nedigerat pentru cititor, lipsite de anumite date necesare, pe care de multe ori le aflăm de la cetățeni, care ne sună și ne oferă aceste detalii în plus?

I.D:Asta am constatat și eu…Recunosc că e loc de mai bine, iată de ce încercăm să modificăm puțin conținutul informațiilor, dar avem și această problemă  aceea a comunicatelor în care avem nevoie de avizul Parchetului, mai ales în ceea ce privește infracțiunile. Sunt comunicate în care doar atât putem să spunem, nu putem oferi mai mult… Înțeleg că de multe ori vă confruntați cu acel limbaj de lemn al nostru, instituționalizat. Repet, încercăm să le îmbunătățim (n.red.- comunicatele) și să le redăm mai pe larg, să atragă cititorul, să nu mai fie atât de seci. Din păcate avem nevoie, cum vă spuneam, de avizul Parchetului, pentru orice. Aș dori să spunem mai multe, dar suntem opriți de confidențialitatea acțiunii respective. Astfel  sunt situații în care vă spunem mai mult sau mai puțin… În concluzie, pe viitor sperăm că va fi  loc de mai bine.

Rep: Urmăriți știrile din presă?

I.D:Nu mă uit la știri…Abia reușesc să mai stau și eu de vorbă cu ai mei, cu fiică-mea, cu soția, și nu prea mai am timp să mă uit la știri. Fac asta doar atunci când sunt subiecte de noutate, care mă privesc în mod direct,  ca instituție… și îi mai urmăresc pe unii jurnaliști cu care am relații de amiciție, dar asta foarte rar… Sunt oameni  din presă cu care am lucrat în teren efectiv, cu care am dezvoltat parteneriate…

Rep: Cum am putea participa și noi, presa, la acțiunile dvs. așa cum se întâmpla odinioară, pentru ca cetățenii să își recapete nu numai siguranța, ci  totodată încrederea în această instituție?

I.D:Vă vom face invitații de a participa la acțiunile noastre… Din păcate, de multe ori suntem nevoiți să luăm hotărâri pe moment, să participăm la acțiuni peste 4 ore sau să luăm decizii seara pentru a doua zi, dimineață, la  o oră nepotrivită, fără să mai avem timp să anunțăm mass media. Acționăm și noi în funcție de anumite informații pe care le primim și trebuie să ne mobilizăm repede. Avem însă niște reguli ce trebuie respectate. Poate că suntem priviți cu ostilitate, comparativ cu alte instituții cum sunt Ambulanța sau ISU, despre care considerați că vă  oferă orice fel de informație, în timp ce  noi, Poliția  nu o facem. Să știți însă că noi avem alte reguli. Trebuie să fim ceva mai discreți. Confidențialitatea este cu totul alta la nivelul nostru. Lucrăm cu informații clasificate, zi de zi, cu mult mai multe decât alți colegi sau alte instituții cu care dumneavoastră aveți  contact. Iată de ce profesia de polițist devine uneori ingrată și atrage antipatia unora.  Noi însă vă asigurăm de întreaga noastră atenție,  de grija noastră permanentă de a vă  oferi siguranța de care aveți nevoie!

(Tincu Florian)

VREMEA

Giurgiu
cer acoperit de nori
22.9 ° C
22.9 °
22.9 °
44 %
1.8kmh
85 %
sâm
25 °
Dum
26 °
lun
30 °
mar
28 °
mie
19 °

NOTA

Vă rugăm să folosiți un limbaj decent în comentariile pe care le lasati. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii se vor sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit. Site-ul jurnalgiurgiuvean.ro nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii. Responsabilitatea formulării acestora revine integral autorului comentariului!