Eroii care s-au opus dictaturii comuniste au fost arestați, bătuți, torturați fără milă, omorâți. Curajul și demnitatea de care au dat dovadă trebuie să rămână vii în memoria noastră.

„Regimul comunist a încercat să controleze populația prin teroare. 44 de penitenciare și 72 lagăre de muncă forțată au fost înființate în încercarea de a-i elimina pe cei care se opuneau dictaturii. Sighet, Gherla, Aiud, Pitești și numeroase alte locuri de detenție au împânzit România, devenind simbolurile îngrozitoare ale represiunii.

Deținuții politici au fost supuși unor tratamente inumane, iar mulți dintre ei au fost omorâți în închisoare. Cei care au supraviețuit închisorilor au pierdut ani din viață, au avut sănătatea afectată și au fost persecutați și după eliberare.

Suntem datori să nu uităm lupta pentru adevăr dusă de acești martiri, iar generațiile tinere trebuie să învețe despre aceste lucruri la școală. Valorile pentru care ei au luptat – libertate, democrație, respectarea drepturilor omului – sunt și astăzi puse în pericol la doi pași de România. Este cu atât mai important să asimilăm exemplul deținuților politici și să apărăm democrația pentru care aceștia au luptat și au suferit”.

Foto: Închisoarea din Gherla. imagine preluată din „Memorialul Durerii”, film realizat de Lucia Hossu-Longin

https://www.memorialsighet.ro/revolta-detinutilor…/

(Dan Motreanu- europarlamentar liberal)