Șeful DSU, Raed Arafat, a anunțat, luni, 4 octombrie, la finalul ședinței de Guvern, că unitățile sanitare publice din țară vor suspenda, pentru de 30 de zile, internările și intervențiile chirurgicale care nu reprezintă urgențe.

Măsura a fost luată din cauza creșterii numărului de cazuri de COVID-19.

“Cifrele continuă să crească. Avem o cifră dublă față de lunea trecută. Nu vedem încă o tendință de plafonare sau de scădere. Din acest motiv, după discuții cu cei de la Ministerul Sănătății, suntem nevoiți să emitem un ordin pe 30 de zile care prevede că managerii unităților sanitare publice cu paturi dispun măsuri pentru suspendarea internărilor pentru intervenții chirurgicale și pentru alte tratamente și investigații care nu reprezintă urgență și care pot fi reprogramate”, a declarat Raed Arafat.

“Prevederile nu se aplică urgențelor, femeilor însărcinate care necesită controale obligatorii, pacienților cu afecțiuni oncologice cronice sau care necesită proceduri de dializă”, a precizat acesta.

Măsurile sunt aplicabile pe baza analizei medicului curant de specialitate. Arafat a menţionat că medicul respectiv va argumenta în foaia de observaţie care este motivaţia medicală ce impune necesitatea internării pacienţilor.

Totodată, managerii unităţilor publice cu paturi vor distribui personalul care devine disponibil către structurile care tratează pacienţii COVID.

(Jurnal)