În cursul acestei dimineții la sediul Spitalului Județean Giurgiu, managerul Dragoș Chivu a susținut o scurtă conferință de presă cu privire la situația cazurilor Covid-19 și investițiile făcute în ultimele luni în cadrul unității spitalicești.

Managerul Dragoș Chivu a declarat: „Ne confruntăm cu cazuri foarte grave, adresabilitatea este foarte mare pe această patologie de Covid și ne-am hotărât să suplimentam numărul de paturi, mai ales că și legislația ne ajută să facem cît mai repede aceste lucruri, astfel încât să putem acorda asistență medicală tuturor celor ce se adresează spitalului nostru.

În ultimele 7 luni s-au făcut demersuri privind reabilitarea anumitor secții. Vrem să obținem autorizația ISU la incendiu și în acest sens au fost făcute toate demersurile necesare. A fost schimbată integral instalația electrică atât pe ATI, dar și pe secția de Boli Infecțiose. De asemenea, au fost modificate căile de acces. În secția ortopedie au fost scoase pragurile de la uși astfel încât să putem fi autorizați și să putem funcționa la capacitate maximă și normală.

Vom avea un proiect de reabilitare a spitalului județean. Este în faza de achiziție atât proiectarea, cât și execuția lui. Odată cu reabilitarea spitalului nou, vom obține și autorizația de stingere la incendiu”.

Întrebat concret care este situația la spitalul județean Giurgiu, directorul Chivu a precizat că „marea problemă cu care se confruntă în acest moment este lipsa resursei umane, deoarece există un deficit major de personal. Se încearcă cu celelalte specialități medicale să se asigure asistență medicală celor bolnavi de Covid.”

Tot directorul spitalului mai declara că secția neurologie se va transforma în secție Covid -19 începând de astăzi.

La întrebarea privind situația celor ce se află la acest moment diagnosticați cu Covid, Dragoș Chivu a precizat: „avem capacitate maximă pe secția de Covid, adică 30 de paturi pline, dar și 50 de persoane internate în UPU care primesc oxigen și cărora li se acordă toată asistența de care au nevoie. Facem tot ce este posibil pentru acești oameni astfel încât aceștia să fie salvați.”

O altă întrebare la care a trebuit să răspundă directorul Chivu a fost dacă cunoaște cât la sută dintre cei infectați sunt sau nu vaccinați, iar acesta a răspuns: „95 % în medie dintre cei internați sunt nevaccinați. Se pare din păcate, că oamenii au ales să se imunizeze natural. Este opinia fiecăruia, dar pe această cale îi îndemn să se imunizeze, vaccinându-se”.

Întrebat fiind care este cea mai gravă situație cu care se confruntă la acest moment, doctorul Dragoș Chivu a spus:„ afectarea pulmonară cu care vin pacienții la UPU, ori vin prea târziu, ori nu știu că sunt bolnavi. Li se administrează tratament corespunzător fiecăruia”.

Altă întrebare la care a răspuns directorul spitalului a fost câte locuri vor fi în total la SJU Giurgiu: „Vor mai fi 30 de paturi în plus din secția de neurologie, avem 30 de paturi deja pe secția de boli infecțioase, încă 10 care vor fi aprobate astăzi în ședința extraordinară de la CJ Giurgiu. Deci un total de 70 de paturi dotate cu ventilatoare, concentratoare de oxigen. Pe secția de neurologie avem o linie de oxigen pentru 12 paturi, restul de 18 paturi fiind pe concentratoare de oxigen. Avem 4 paturi la ATI în care tratăm exclusiv cazurile grave”.

La întrebarea dacă se ia în calcul ca Spitalul Județean Giurgiu să devină spital exclusiv pentru pacienții Covid, Dragoș Chivu a precizat: „Ținând cont că suntem un spital județean de urgență este puțin probabil… ce vom face cu celelalte urgențe pentru că nu putem trimite pacienții la alte spitale. Trebuie să îi tratăm aici. În perioada următoare se vor interna și opera doar urgențele medicale.”

O altă întrebare a fost unde vor fi mutați cei internați pe secția de neurologie a spitalului județean: „o sa comasăm secția cardiologie cu neurologia și bolile interne la etajul 3 al spitalului”.

Întrebat fiind când va sosi și unitatea mobilă care poate prelua o parte din cei ce urmează a fi internați, doctorul Chivu a făcut următoarea precizare: „Unitatea mobilă poate veni când vom avea și personal aferent. Noi dispunem la acest moment doar de 4 medici ATI-iști care se ocupă de cazuri grave… până atunci deși avem anunțuri de angajare, nu avem încă solicitări pentru aceste posturi, iar medicii rezidenți nu pot asigura singuri o gardă, ei lucrează sub tutelă”.

(Ana Magheru)