Președintele Asociației Fotbaliştilor Amatori și Nonamatori din România (AFAN), Emilian Hulubei, a declarat într-un interviu acordat GSP.ro că jucătorii români de fotbal ar dori să organizeze un protest, deoarece sunt  tratați diferit față de străini.

Este vorba de procedura de reziliere a contractelor, în cazul unor restanțe salariale.

Doar noi și Serbia, care nu e nici măcar în Uniunea Europeană, suntem într-o situație dificilă. Bulgarii n-au nicio problemă și d-asta îmi e ciudă. E frustrant. Să sperăm că Federația va înțelege și va da curs invitației de a modifica regulamentele și de a le aduce cât mai aproape de cele FIFA. E deranjat, ca jucător român, să nu ai aceleași drepturi ca jucătorii străini care sunt în aceeași echipă cu tine. E frustrant”, a spus Hulubei.

Liderul sindicatului fotbaliștilor susține că există posibilitatea să se ajungă la un miting de protest, cu 1000 de jucători în stradă, în limita condițiilor impuse de restricțiile Covid.

”Jucătorii străini, față de jucătorii români, își pot recupera întregul contract, dacă nu sunt plătiți. Se pot duce la FIFA, iar FIFA îți dă banii la zi și compensație, adică banii pe întregea perioadă a contractului. Jucătorii români sunt discriminați în România. Dacă vrea să devină liber de contract, un român trebuie să urmeze aceeași procedură ca la FIFA, dar nu are posibilitatea de a pleca imediat după ce expiră termenul de 15 zile dat clubului pentru a-i plăti restanțele. El rămâne prins până când litigiul se soluționează la Comisiile din România. O astfel de judecată poate dura 3-4 luni”, a declarat Emilian Hulubei.

Pe de-o parte suntem de acord cu aceste pretenții ale jucătorilor noștri însă trebuie să recunoaștem că între fotbalul nostru și cel de afară este o diferență ca de la cer la pământ.

Pentru mulți dintre cei ce iau loc în tribune ca spectatori este frustrant când află ce câștiguri au unii dintre tinerii ăștia din teren, care uneori  abia reușesc să  nimerească poarta aia de 7 metri, în timp ce ei se spetesc muncind,  mare parte a  acestora , după ce au cheltuit o  groază de ani prin universități și cursuri de specializare.

Naționala de fotbal a României a ajuns astăzi să se bucure dacă face un egal cu Insulele Feroe sau cine știe ce țară bananieră, greu de pronunțat. Vorba cuiva: ”Ai  noștri joacă fotbal ca la noi ”la țară”, dar vor lefuri ca afară!”

De menționat că ultimul miting al fotbaliștilor români s-a desfășurat în  anul 2002.

(F.T.)

 

 

 

 

 

 

 

 

FOTO: Trei jucători care nu își fac probleme asupra drepturilor lor și mai ales al lefurilor pe care le încasează: Neymar, Mbappe și Messi.