Camera Deputaților a votat cu o săptămână în urmă ( luni, 14 martie),  un proiect de lege care incriminează ”instigarea la ură împotriva unei persoane sau a unui grup pe motiv de apartenență politică”.

Proiectul de lege, care îi vizează în mare măsură și pe jurnaliști,  avea ca scop inițial punerea în acord a Codului Penal cu o directivă privind discriminarea pe criterii etnice, de rasă, sex etc. Dar un amendament introdus , incriminează și delictul de opinie pe motiv de apartenență politică și prevede pedeapsa cu închisoarea până la 3 ani.

Evident că ne vom întreba ”Ce se înțelege prin instigare la ură împotriva unei persoane sau a unui grup de persoane pe criteriul opiniei sau apartenenței politice”?

Codul penal nu conține nicio definiție a acestei noțiuni, care rămâne la aprecierea instanței. Practic, orice critică mai substanțială pe care un cetățean obișnuit sau un jurnalist o va aduce unui politician sau unui partid politic va putea fi considerată infracțiune și pedepsită cu închisoarea de la 6 luni la 3 ani!

Analiștii din media spun că în timp ce agenda publică este suprasaturată cu războiul din Ucraina, prin această lege,  în România s-a  mai fi făcut un pas spre dictatură și că proiectul acesta l-ar face invidios chiar și pe Putin.

După ce Parlamentul a adoptat proiectul, acesta merge la președintele României,pentru promulgare.

(Jurnal)

Foto: Tvm Neamț