Am aflat cu stupoare despre alegerile pentru funcția de președinte al  Organizației de Tineret a Partidului Liberal (TNL) Giurgiu, cu doar câteva ore în urmă, de la câțiva tineri din cadrul organizației care la rândul lor s-au arătat consternați de absența noastră de la un astfel de eveniment cu încărcătură mediatică.

Le-am mărturisit că este pentru prima oară, în cei 31 de ani  de presă scrisă, când reprezentanții singurului cotidian print din județul Giurgiu – ”Jurnal giurgiuvean” – nu au fost invitați la un astfel de eveniment atât de important: alegerile pentru președinția unei Organizații.

Cu atât mai mult cu cât este vorba despre o competiție politică, un exercițiu democratic ce impune extrem de multă transparență.  Un turnir politic în care cel mai  valoros candidat este ales prin votul majoritar al membrilor Organizației. Un eveniment la care presa ar trebui să fie prezentă în mod express tocmai pentru a nu lăsa loc de suspiciuni sau/și interpretări de orice natură.

Evident că mulți dintre noi, jurnaliștii cu stadii vechi în profesie, ne vom întreba ce au avut de ascuns organizatorii de ochii presei (?),  în acest mod deschizându-se, nolens-volens, o cutie a Pandorei, oferind, astfel, oricui prilejul de a face orice fel de comentariu, mai mult sau mai puțin malițios.

De ce  toată această secretomenie, deși este știut faptul că de fiecare dată când asemenea evenimente se petrec cu ușile închise pentru media, există suficiente personaje, din interior,  interesați  să devină sursele de informații ale celor ce au rămas pe afară…!

Tocmai pentru a nu exista niciun fel de speculații, organizatorii acestor alegeri trebuiau să-i acrediteze, cu o săptămână înainte, pe toți cei din media ce urmau să participe la aceste alegeri. În lipsa acestui minim mod de tratament, libertatea presei pare a fi dintr-odată amenințată de rigorile unei autocrații greu de înțeles. Un gest ce ar putea fi interpretat ca o lipsă de respect față de jurnaliști, oameni  fără de care clasa politică actuală nu ar avea nicio vizibilitate în fața cetățenilor acestei națiuni.

Un gest care în mod involuntar ne-a dus cu gândul la liderul de la Kremlin, care duce un război fățiș, atât  la propriu cât și la figurat,  cu oamenii din presă, amenințându-i cu glonțul rece al exterminării pe toți cei care nu-i cântă în strună!

Iată de ce considerăm că teama de criticile unor cârcotași media sau de unele observații răutăcioase nu are ce căuta pe scena unor astfel de  competiții politice unde fiecare dintre  actorii principali trebuie să își asume, încă de la început, atât laudele cât și criticile.

Dincolo de toate acestea nu pot încheia acest exercițiu de sinceritate – care sunt sigur că nu îmi va aduce  prea multă simpatie din partea unora – fără să îl felicităm pe învingătorul de astăzi, noul Președinte ales al Organizației de Tineret a PNL Giurgiu, Adrian Chiran.

Un tânăr remarcabil, un  excelent leadership, un băiat muncitor,  mereu în goană după idei noi, mereu născocitor de inițiative strălucite, mereu dispus să sprijine și să promoveze atât politicile liberale cât și pe colegii săi de partid, respectiv pe cei din Organizația pe care o conduce.

Felicitări Adrian! Ești cu adevărat Omul de care TNL și PNL are nevoie! În rest, numai de bine, dar nu-i rău să reflectați la toate cele de mai sus…

(Florian Tincu)