Inovație revoluționară în lumea medicală. A început primul studiu clinic uman al vaccinului nazal contra maladiei Alzheimer

0
138

Un vaccin care poate încetini și chiar preveni boala Alzheimer dă speranțe multor pacienți suferinzi. O echipă de cercetători din Boston au început primul test clinic uman, după mai bine de 20 de ani de cercetări.

Pacienții vor primi tratamentul timp de o jumătate de an, iar doza adecvată de vaccin va fi stabilită în funcție de analizele lor de sânge.

Vaccinul nazal se administrează în două doze, la distanță de o săptămână. Primul studiu clinic pe oameni va începe luna viitoare și se va adresa unui număr de 16 participanți, cu vârste cuprinse între 60 și 85 de ani, care prezintă simptome vizibile de Alzheimer. Vaccinul folosește o nouă imunoterapie realizată din proteine derivate din membrana exterioară a anumitor bacterii. Pe scurt, sunt activate celulele albe din sânge găsite în ganglionii limfatici pentru a migra către creier și a curăța zonele afectate de boală.

Dacă testele vor dovedi că vaccinul este sigur și eficient, acesta ar putea reprezenta un tratament non-invaziv pentru pacienții care suferă de Alzheimer. În plus, ar putea fi administrat mai devreme, ajutând astfel la prevenirea maladiei la persoanele cu risc.

„Eu sper că, în cele din urmă, acest vaccin pe care îl dezvoltăm să poată fi administrat și la 50 de ani, dacă în urma testelor reiese că eșți predispus la boala Alzheimer”, precizează doctorul Howard Weiner, unul dintre cercetătorii care au lucrat la elaborarea acestui vaccin.

Maladia Alzheimer afectează aproape 30 de milioane de persoane la nivel global. Potrivit specialișilor, previziunile pentru următorii 30 de ani sunt extrem de sumbre, deoarece cifrele s-ar putea dubla.

În vara acestui an, pentru prima oară în ultimii 20 de ani, în Statele Unite a fost aprobat un nou medicament, în tratarea maladiei Alzheimer. Tratamentul se administrează sub forma unei perfuzii și acționează prin îndepărtarea și reducerea acumulării unei proteine, în țesutul cerebral, al pacienților.

(Jurnal)