Inițiată cu succes în Epoca de aur Campania de Reciclare a sticlelor și borcanelor reîncepe !

0
367

Faimosul slogan de pe timpul regimului comunist „Recuperare, reciclare, refolosire” va fi pus din nou în practică.  Ministerul Mediului propune modificarea legii deșeurilor .

Ministerul Mediului a lansat în dezbatere publică un proiect de ordonanță de urgență care prevede că, pe lângă prețul produsului pe care-l cumpărăm, vom plăti încă 2 lei pentru ambalaj. Acești bani reprezintă „garanția de reciclare” și vor fi recuperați dacă ducem ambalajul înapoi la magazin.

Potrivit aceluiași  proiect, magazinele care vând produse ambalate în ambalaje reutilizabile vor fi obligate să le primească la schimb sau să ramburseze, la cererea cumpărătorului, valoarea garanției. „Operatorii economici care introduc pe piața națională produse ambalate în ambalaje primare reutilizabile sunt obligați: a) să aplice sistemul garanție pentru ambalajele respective la o valoare unitară de 2 lei/buc.; b) să asigure preluarea ambalajelor reutilizabile de la utilizatori sau consumatori”, scrie în proiectul de OUG.

În prezent, există doar obligația de a scrie pe ambalaj că acesta e reutilizabil. De asemenea, în prețul final al produsului va trebui să fie evidențiat prețul garanției în valoare de 2 lei. În proiect e explicată și ideea de sistem garanție: „sistem prin care cumpărătorul, la achiziţionarea unui produs ambalat, plăteşte vânzătorului o garanție sub forma unei sume de bani care îi este rambursată atunci când ambalajul este returnat”.

„Operatorii economici care comercializează produse ambalate în ambalaje primare reutilizabile sunt obligaţi să primească ambalajele reutilizabile la schimb sau să ramburseze, la solicitarea cumpărătorului, valoarea garanției”, scrie în proiectul de OUG, acum existând doar obligația de a scrie pe ambalaj că acesta e reutilizabil. Definiția ambalajului primar o găsim în Legea nr. 249/2015: „ambalaj conceput și realizat pentru a îndeplini funcția de unitate de vânzare, pentru utilizatorul final sau consumator, în punctul de achiziție”.

În lege se va clarifica și chestiunea dreptului la garanție condiționat de păstrarea ambalajului, textul de lege propus fiind următorul: „Se interzice condiţionarea, sub orice formă, a drepturilor legale ale consumatorilor referitoare la garanția produsuluicumpărat de păstrarea ambalajului”, în contextul în care textul din prezent nu se referă expres la dreptul de garanție, ci la drepturile consumatorului, în sens mai larg.

Cu alte cuvinte, vom merge la supermarket, vom cumpara apa minerala imbuteliata in sticla ori vreun borcan de compot, pentru care vom plati pe langa pretul produsului si 2 lei garantia, urmand ca data viitoare cand mergem la cumparaturi sa ne luam sacosa cu sticle si borcane si sa ne primim banii înapoi. Acelasi proiect de OUG obliga autoritatile locale sa colecteze separat cel putin deseurile de hartie, metal, plastic si sticla din deseurile municipale si sa ofere cetatenilor cel putin doua variante de tarif. Aceste tarife vor fi stabilite in functie de volumul deseurilor, frecventa de colectare, greutatea acestora si folosirea sau nu a sacilor de colectare, relatează Adevărul.

Cu alte cuvinte, vom merge la supermarket, vom cumpăra apă minerală îmbuteliată în sticlă ori vreun borcan de compot, pentru care vom plăti pe lângă preţul produsului şi 2 lei garanţia, urmând ca data viitoare când mergem la cumpărături să ne luăm sacoşa cu sticle şi borcane şi să ne primim banii înapoi. Exact aşa cum era pe timpul lui Ceauşescu. Doar că atunci comercianţii ofereau posibilitatea ca, la achiziţia produselor, cumpărătorul să poată da la schimb sticlele şi borcanele goale, fără a mai plăti în plus.

(Jurnal)