Indisciplina bicicliștilor, una din principalele cauze generatoare de accidente rutiere!

0
84

O acțiune desfășurată în municipiul Giurgiu,  de către polițiștii rutieri ,  miercuri,  28 iulie, privind   prevenirea și combaterea principalelor cauze generatoare de accidente rutiere, în zonele și pe tronsoanele de drum cu risc rutier ridicat, a scos la iveală o serie de aspecte deloc fericite…

Acțiunea a avut ca scop prevenirea uneia dintre principalele cauze generatoare de accidente rutiere respectiv, indisciplina bicicliștilor în trafic.

Deși acțiunea a vizat prevenirea indisciplinei bicicliștilor în trafic, polițiștii rutieri nu au trecut cu vederea abaterile comise de ceilalți participanți la trafic.

Astfel, în cadrul acțiunii au fost aplicate 26 de sancțiuni contravenționale, în valoare de 6.800 de lei, a fost reținut un permis de conducere, retras un certificat de înmatriculare și un set de plăcuțe cu numere de înmatriculare.

Aceste acțiuni se desfășoară permanent, atât în municipiu cât și în județ, având ca scop principal menținerea disciplinei în trafic.

Nu se amintește nimic însă despre tinerii care – mai ales la sfârșit de săptămână ( mulți la vârste extrem de fragede de 12, 14 ani) –  circulă pe scutere electrice, pe trotuar cât și pe carosabil, punând în pericol atât siguranța lor, cât și pe a pietonilor și a conducătorilor auto care sunt obligați de fiecare dată să îi ferească în trafic.

Și asta deși Legea impune clar o anumită vârstă pentru conducerea unor astfel de mijloace de deplasare, se pare că nimeni nu este dispus să respecte acest aspect.

Scuterele pot fi conduse doar de la vârsta de 16 ani și doar după obținerea carnetului de conducere categoria AM. Proba practică pentru categoria AM constă numai în verificarea aptitudinilor în poligoane special amenajate.

Pentru înscrierea la şcoala de şoferi pentru permisul categoria AM este nevoie de vârsta minimă 16 ani, cazier judiciar, test psihologic, fişa medicală, o poză tip buletin sau paşaport, taxa examen moto 5 lei la CEC şi taxa permis 68 lei la CEC.

Pentru examen mai sunt necesare, pe lângă cele de mai sus, şi fişa de şcolarizare eliberată de către şcoală, dar şi chitanţele care fac dovada achitării integrale a taxelor de şcolarizare.

Deocamdată vă oferim câteva  recomandări ale polițiștilor  făcute  tuturor celor cărora le place să meargă cu bicicleta:

 • Pentru a putea conduce o bicicletă pe drumurile publice, trebuie să ai vârsta minimă de 14 ani, să cunoști regulile de circulație și să fii echipat corespunzător;

 • Când circuli pe bicicletă, nu traversa carosabilul pe trecerile pentru pietoni!

 • Pentru a circula pe drumul public, bicicleta trebuie să fie echipată corespunzător (dispozitiv de frânare eficace, mijloc de avertizare sonoră, lumină de culoare albă sau galbenă în față, lumină de culoare roșie în spate și cel puțin un element reflectorizant);

 • Înainte de a pătrunde cu bicicleta pe arterele prioritare, redu viteza, asigură-te temeinic și acordă prioritate de trecere celorlalți participanți la trafic;

 • Înainte de a schimba direcția de mers, mai ales spre stânga, asigură-te temeinic – din față și din spate – că nu se apropie niciun autovehicul;

 • La schimbarea direcției de mers, chiar daca ai prioritate de trecere, asigură-te că ceilalți participanți la trafic au înțeles intenția ta!

 • Circulă cât mai aproape de marginea din dreapta a drumului, iar atunci când vă deplasați în grup, numai în coloană, câte unul;

 • Nu circula cu bicicleta sub influența băuturilor alcoolice!

 • Poartă cască de protecție! Îți poate salva viața;

 • Circulând cu bicicleta, nu te agăța de vehicule aflate în mers;

 • Nu transporta pe bicicletă altă persoană.

Conform comunicatului primit, obiectivul  polițiștilor este SIGURANȚA RUTIERĂ ,  iar pentru atingerea acestui deziderat  ei promit că vor  continua să desfășoare activități preventive, aplicând totodată, cu fermitate,  legea.

 (Jurnal)