În noaptea de 23 spre 24 ianuarie 1859, cu  161 de ani în urmă, s-a hotărât Unirea Principatelor Române prin alegerea lui Alexandru Ioan Cuza drept domn al Țării Românești, după ce fusese ales domn al Moldovei pe 5 ianuarie 1859.

Acest moment istoric s-a desfășurat în Hotel ”Concordia”. După 161 de ani mai târziu, Strada Smârdan nr. 39, în centrul istoric al Capitalei, locul în care s-a înfăptuit Unirea Principatelor Moldovei şi Ţării Româneşti nu mai e decât o ruină plină cu mizerii.  

Hotelul Concordia a fost construit în 1852. Cu o capacitate de 90 de camere, Concordia a devenit rapid una dintre cele mai selecte locații din Bucureștii acelor vremuri, fiind locul unde în epocă se regăsea elita politică și reprezentanții diplomației străine. A suferit două incendii majore care însă nu au reușit să-l pună la pământ, fiind de fiecare dată reabilitat. După instaurarea regimului comunist, celebrul Hotel Concordia unde s-a înfăptuit Unirea Principatelor și-a început decăderea. Monumentul a fost trecut în subordinea ICRAL (Întreprinderea de Construcții, Reparații și Administrare Locativă) și repartizat oamenilor muncii. Din păcate, nici Revoluția din Decembrie 1989 nu a reușit să îi aducă salvarea. În prezent, din câte se pare faimosul hotel (sau ce a mai rămas din el) se află în proprietate privată și din 2010 pe lista monumentelor istorice. Hotelul Concordia, cu a sa importanță colosală în istoria României, zace în continuare abandonat în paragină.

În urmă cu câțiva ani, un grup de intelectuali format din academicianul prof. univ. dr. Răzvan Theodorescu, prof. univ. dr. Adrian Niculescu, prof. univ. dr. Alexandru Radu și prof. univ. dr. Bogdan Murgescu au inițiat o petiție pentru recuperarea Hotelului ”Concordia” și reintroducerea lui în circuitul public, petiție adresată Primarului General al Capitalei de atunci, Sorin Oprescu

O petiție uitată pentru salvarea Hotelului Concordia

Istoricul Adrian Niculescu a făcut în acest sens un apel și către Guvernul liberal, El e de părere că singura soluție pentru a salva Hotelul Concordia, aflat în proprietate privată, este ca acesta „să fie naționalizat în interes național cu justa despăgubire către proprietar și transformat în Muzeul Unirii de la București”. 

Rămâne de văzut dacă autoritățile vor răspunde apelului de a salva Hotelul Concordia, un monument de o încărcătură istorică deosebită, locul unde s-a hotărât Unirea Principatelor Române.

(Jurnal)