Primele 330.000 de doze de vaccin antigripal gratuit au fost distribuite în prima tranșă de Ministerul Sănătății, din cele 3 milioane achiziționate, a transmis ministerul într-un comunicat.

Reprezentanții ministerului recomandă vaccinarea cât mai largă în contextul pandemiei de Covid.

Restul dozelor de vaccin vor fi distribuite la jumătatea lunii octombrie și în luna noiembrie.

Campania de vaccinare antigripală a ministerului se adresează persoanelor cu risc ridicat de îmbolnăvire: persoanele cu varsta de peste 65 de ani, cu boli cronice, în special boli respiratorii şi cardiovasculare, boli metabolice, copii şi bătrâni instituţionalizaţi, personal medical, precum şi gravide.

Repartiţia dozelor de vaccin către direcţiile de sănătate publică se va face în mai multe etape, la fel ca în anii trecuți. Ieri, 14 septembrie 2020, Ministerul Sănătății a început distribuția primelor 330.000 doze pe care direcţiile de sănătate publică le vor livra cabinetelor medicilor de familie şi unităţilor sanitare în vederea începerii imunizărilor.

Restul dozelor de vaccin vor fi distribuite la jumătatea lunii octombrie și în luna noiembrie pentru continuarea vaccinării antigripale gratuite a populației la risc.

“Deși în această perioadă ne focusăm acțiunile în lupta cu noul coronavirus, anul acesta am reușit distribuția din timp, fără sincope de aprovizionare, a vaccinului gripal pentru demararea imunizării. Avem posibilitatea creșterii cantității de vaccin până la 4 milioane de doze, în funcție de evoluția epidemiologică și cerere”, a declarat ministrul Sănătății, Nelu Tătatru.

La Giurgiu, conform declarațiilor directorului Direcției de Sănătate Publică, Claudia Micu, au ajuns luni, 14 septembrie, în prima fază, 1440 de doze de vaccin antigripal, urmând ca, în perioada următoare, să vină, tot în tranșe, alte doze de vaccin.

În schimb, în farmaciile din oraș acest tip de vaccin încă nu este de găsit, speranțe fiind, conform celor declarate de mai mulți farmaciști, abia spre sfârșitul acestei luni. Anul trecut, o doză de vaccin antigripal a costat între 25 și 60 de lei.

În cadrul campaniei de vaccinare gratuită a Ministerului Sănătăţii vor fi imunizate, cu prioritate, persoanele cu vârsta peste 65 de ani, cu boli cronice, în special boli respiratorii şi cardiovasculare, boli metabolice, copii şi bătrâni instituţionalizaţi, personal medical, precum şi gravide, conform recomandărilor OMS şi ECDC.

(Jurnal)