Dacă ți-ai achiziționat o mașină sau vrei să o vinzi și îți dorești o plăcuță de înmatriculare cu număr personalizat, care să iasă în evidență și care să te caracterizeze, iată că Regulamentul Rutier nu mai permite anumite tipuri de combinații.

Nu este vorba doar despre acele combinații la care poate ne gândim cu toții, pentru că sunt peste 1.500, potrivit Direcţiei Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor (DRPCIV).

Am remarcat cu toții, cu siguranță, în trafic câte-un BOU, câte-un SEX sau câte-un XXX, KGB și, instant, subconștientul nostru și-a „format ” o părere despre proprietar sau despre șoferul pe care nici măcar nu l-am văzut vreodată.

Autorităţile au eliminat toate combinaţiile de litere care încep cu „I” şi cu litera „O”, iar motivul este unul logic: ambele litere seamănă foarte mult cu cifrele “1” şi “0” şi ar putea fi confundate cu acestea în condiţii de vizibilitate redusă.
Interzise sunt și combinațiile “III” şi “OOO”, care pot crea probleme de identificare în trafic.

Sunt interzise din oficiu combinaţiile care au conotaţii sexuale sau obscene. Potrivit unei analize autovit.ro, în topul celor mai solicitate combinaţii de litere sunt, bineînţeles, numerele de înmatriculare cu tentă sexuală sau obscenă. Regulamentul de aplicare a Codului Rutier interzice utilizarea acestora pe numerele de înmatriculare.

Cu toate astea, unii au ghinionul să primească numere cu o anumită conotaţie în România şi pur si simplu le refuză. Iar aceste refuzuri frecvente au determinat autorităţile să adauge aceste combinaţii de litere pe lista celor interzise şi care nu mai pot fi alese nici de cei care le doresc: BOU, BOY, GAY, JAF sau JEG.

O categorie specială de numere este cea a instituţiilor care pot folosi plăcuţe speciale de înmatriculare. În acest caz, formula standard a fost înlocuită cu una în care literele apar la începutul plăcuţei, potrivit autovit.ro. Cele mai cunoscute dintre ele sunt:

CD – autovehiculele Corpului Diplomatic, adică ale ambasadelor străine şi ale diplomaţilor români;

TC – autovehiculele utilizate pentru transport consular;
MAI – autovehiculele deţinute de Ministerul de Interne şi de prefecturi;
A – autovehiculele Armatei Române;
FA – autovehiculele Forțelor Armate;
ALA – autovehiculele Aviației Române

Guvernul României – GUV;
Camera Deputaţilor – DEP;
Senat – SNT;
Serviciul Român de Informaţii – SRI;
Poliţia Română – POL

Potrivit DRPCIV, taxa pentru un număr preferenţial este de 45 de lei, la care se adaugă costurile pentru plăcuţe:

  • 40 de lei pentru două plăcuţe de înmatriculare standard, dreptunghiulare;

  • 23 de lei pentru o plăcuţă “pătrată”, folosită, în general, pentru partea din spate a remorcilor sau pentru autoturismele 4×4, prevăzute cu un astfel de spaţiu din fabrică;

  • 17 lei pentru o plăcuţă de înmatriculare pentru motociclete.

Cea mai bună variantă să vezi dacă un număr de înmatriculare este disponibil este chiar pe site-ul DRPCIV unde poți verifica disponibilitatea unui număr de înmatriculare.

(Jurnal)