Venezuela este în pragul unui război civil! Potrivit BNL News, Garda Naționala din Venezuela a început să tragă cu muniție de război în protestatarii anti-Maduro, imediat după ce Juan Guaido s-a autoproclamat ”preşedintele în exercițiu” al ţării.

Nicolas Maduro a anunțat că nu cedează puterea, iar după ce SUA    l-au recunoscut pe Guaido drept președinte interimar, a decis să rupă legăturile diplomatice cu SUA. În plus, el le-a cerut diplomaților americani să părăsească Venezuela în 72 de ore. Maduro acuză că SUA au pregătit o lovitură de stat.

În afară de Statele Unite ale Americii, și alte țări au recunoscut noua conducere de la Caracas: Canada, Brazilia, Paraguay, Columbia, Peru, Ecuador, Costa Rica și Argentina.

Juan Guaido, preşedintele Parlamentului venezuelean, controlat de opoziţie, s-a autoproclamat miercuri „preşedintele în exerciţiu” al ţării în faţa a mii de susţinători reuniţi la Caracas. La scurt timp SUA l-au recunoscut oficial ca preşedinte interimar al Venezuelei, iar Luis Almagro, secretarul general al Organizaţiei Statelor Americane (OAS), l-a felicitat, relatează AFP, DPA şi Reuters.

Marşul de la Caracas a venit după mai multe proteste violente din cursul nopţii care au dus la moartea a patru persoane, conform unui oficial.

Maduro a fost învestit în funcţie pe 10 ianuarie pentru un nou mandat după alegeri boicotate de opoziţie anul trecut şi descrise de multe guverne străine ca fiind frauduloase.

(Jurnal)