Guvernul a aprobat recent Ordonanța care plafonează prețurile la gaz și energie electrică, dar nu și  pe cel al carburantului care  deja a sărit de 8 lei/litru și, așa cum se zvonește, ar putea ajunge curând la 10 lei pe litru!

 În zadar ANAF a  solicitat controale în toată țara pentru ca benzinarii să justifice creșterile nejustificate la pompă, căci prețurile au rămas cele pe care și le-au dorit aceștia, dorința de profit fiind cu mult mai mare decât o analiză pertinentă a stabilirii unui preț/l în funcție de prețul barilului, dovadă fiind faptul că la momentul scăderii acestuia valoarea litrului la pompe, în România,  nu a scăzut deloc…

În timp ce la noi prețurile, după cum am văzut,  au luat-o razna, Guvernul părând că este neputincios în a le controla în vreun fel, o parte din statele UE din împrejurimi  nu au stat cu mâinile încrucișate și au luat măsuri imediate.

 În consecință, hai să vedem cu cât se cumpără carburantul în alte state din împrejurimi, în urma intervenției executivului și ce măsuri au fost luate în privința curentului electric și al gazului:

În  Ungaria prețul la carburant a fost  plafonat încă din luna noiembrie 2021, prețul benzinei fiind  fix, de 1,3 euro/l, ceea ce a dus la exodul românilor din zona de frontieră cu aceasta să se aprovizioneze cu carburant din țara vecină, care le-a dat voie la câte un plin de până la 100 de litri.

În Polonia, la combustibil accizele au fost reduse încă din luna decembrie 2021, în timp ce  TVA-ul a scăzut de la 23% la 8%, de la 1 februarie  2022!

În Italia  a fost scăzut TVA-ul de la 22 la 10% precum și la măsuraa suportării a 10% din valoarea facturii la gaze sau energie electrică pentru 43% din populație!! Din câte se vorbește, ar putea fi adoptată chiar și posibilitatea achitării facturilor în rate, dar și reducerea accizelor la combustibili.

În Franța, de la 1 aprilie, pentru fiecare litru cumpărat francezii vor primi înapoi câte 15 eurocenți. Măsura va fi valabilă cel puțin 4 luni.

În același timp prețul gazului la francezi a fost plafonat la prețul acestuia din luna septembrie 2021, guvernul decizând să suporte 37% din factură,  pentru aproximativ 27% din populația vulnerabilă.

Până și la vecinii noștri, bugari, prețul gazului a fost plafonat la vloarea lui din luna octombrie 2021, fiind achitată 30% din factură, pentru 30% din populație.

După cum se observă, atât curentul electric , gazul cât  și benzina sunt mai scumpe în România, decât  în state europene în care salariul mediu al populației este de 5-6 ori mai mare decât la noi.

(Jurnal)