În pădurea Săbăreni, un cetățean ce căuta obiecte vechi, cu un detector de metale, a dat peste o grenadă…

0
669

Sâmbătă, 18 februarie, după orele prânzului, un telefon alerta echipa de pompieri că în pădurea din localitatea Săbăreni a fost descoperită muniție rămasă neexplodată.

Cel care  solicitase sprijinul autorităților a fost un bărbat care desfășura, ca hobby, activități de căutare a obiectelor vechi, folosind un detector de metale.

Pirotehnicienii din cadrul ISU Giurgiu s-au deplasat imediat la fața locului pentru cercetarea, detectarea și identificarea muniției. Aceștia au constatat că este vorba despre o grenadă defensivă și șapte cartușe de infanterie, de calibrul 7,62 mm. Obiectele erau acoperite aproape în întregime de pământ.

Ele au fost ridicate și transportate în siguranţă, urmând să fie distruse în poligonul de specialitate.

De precizat că muniția neexplodată este foarte periculoasă și de aceea oamenii trebuie să știe ce să facă atunci când găsesc obiecte metalice ce seamănă cu proiectile, grenade, bombe, cartușe sau alte obiecte asemănătoare.
În primul rând nu trebuie să le atingă sau să le lovească, chiar dacă sunt parțial îngropate în pământ sau se află la suprafață.
Nu trebuie să le ridice pentru că nu au de unde să știe în ce stadiu se află acestea. Dacă nu sunt siguri ce fel de obiecte sunt, nu trebuie să le taie și nici să le folosească pentru improvizarea unor unelte sau ornamente.
Din curiozitate, unii  ar putea fi tentați să demonteze focoasele sau alte elemente componente, iar acest lucru este interzis pentru că o astfel de acțiune poate provoca explozii.
Tot ce trebuie să facă cetățenii este să apeleze la numărul de urgență 112 dacă descoperă obiecte metalice cilindrice sau de altă formă ce prezintă suspiciunea că ar fi elemente de muniţie neexplodată.
(Jurnal)