În luna septembrie se împlinesc două decenii de la moartea omului de cultură, folcloristul de excepție, Ion Mihai

0
785

Biblioteca din comuna Daia, județul Giurgiu, îl va omagia în această toamnă pe cel ce a dat numele  lăcașului de cultură din localitate, omul de cultură, cercetătorul de etno-folclor și neobositul animator ION MIHAI (1944-2003), de la a cărei naștere se împlinesc 79 de ani. 

Grație demersurilor întreprinse de Asociația culturală și de tineret ”ION VINEA”  și de Cenaclul literar ”LUCEAFARUL” din Giurgiu, la inițiativa scriitoarei Dunia Pălăngeanu, împreună cu familia regretatului om de cultură, Bibiblioteca  din Daia a primit numele lui ”Ion Mihai”.

Memoriul , care este dedicat cinstirii memoriei și personalității sale, a fost semnat  de un grup de oameni de cultură giurgiuveni, apropiați ai celui dispărut, prieteni, colegi de serviciu, membrii ai familiei celui dispărut.

Despre regretatul om de cultură, poeta Dunia Pălăngeanu scria în 2014: ”În acest an s-au împlinit 70 de ani de la nașterea lui Ion Mihai…

În lucrarea „Giurgiu-Compendiu Monografic” , Mihai Ion este considerat, pe bună dreptate „încununarea ideală a folclorului și folcloriștilor de mare clasă, emanația fertilului sol vlăscean, profesor prin vocație și maestru, prin realizată aspirație, cel care și-a pus numele-pecete pe orice eveniment folcloric giurgiuvean (nu numai în domeniul jocurilor populare) creatorul atâtor și atâtor formații de dansuri populare și nenumărați dansatori si instructori de dansuri, ctitorul celor mai renumite și deja tradiționale festivaluri vlăscene, cu predominantă Călușul”.

Pe lângă multiplele activitati profesionale în instituțiile de cultură giurgiuvene, Mihai Ion a fost metodist și ulterior director al Bibliotecii județene Giurgiu, contribuind cu abnegație la dotarea bibliotecilor comunale, cu cărți, la deschiderea de noi biblioteci rurale, la organizarea unor multiple manifestări culturale, având în prim plan cartea și scriitorul de carte.

Este părintele spiritual al Ansamblului folcloric de cantece si dansuri „Doina Dunării” , care ia ființă în cadrul Casei municipale de cultură  Giurgiu, la 27 decembrie 1972 și cu care obține numeroase trofee, premii, diplome în plan local , national și internațional, promovând frumusețea costumului popular, a cântecelor și dansurilor românești și respectiv din zona Vlașca.

A întreprins numeroase cercetări etno folclorice care sperăm să fie strânse într-o carte de referință, cât de curând.

De mai mulți ani,la Giurgiu, Cenaclul literar LUCEAFARUL, împreună cu familia renumitului om de cultură, au instituit Premiile Culturale  ION MIHAI , cu diplome și medalii, pentru încurajarea celor care trudesc pe câmpia mănoasă a folclorului vlăscean.

Numele său merită cu prisosință să stea alături de alte personalități giurgiuvene, ăn galeria cetățenilor de onoare ai orașului nostru și nu ne îndoim că în cel mai scurt timp, acest lucru îsi va găsi împlinirea.

În lucrarea ”Drumul tradiției vlăscene – antologie de folclor vlăscean”,  apărută în  anul 2016, Dunia Pălăngeanu redă o serie de materiale apărute în presa locală despre regretatul om de cultură, printre acestea și unul apărut  în săptămânalul ”Jurnal giurgiuvean”, din 31 octombrie- 6 noiembrie – 2014.

Un material scris de către publicistul Florian Tincu, prieten al regretatului folclorist, în care era elogiată întreaga activitate a acestuia,  Ion Mihai fiind în același timp un colaborator fidel al publicației mai sus amintite.

(Jurnal)

Sursa: Dunia Pălăngeanu