Dorind să aflăm care sunt priorităţile Direcţiei Judeţene de Transport, Administrarea Drumurilor Judeţene şi Control Trafic Giurgiu, ne-am adresat ca de fiecare dată, directorului instituţiei, ing. Marius Olteanu, un bine-cunoscut specialist în drumuri  care ne-a oferit eplicaţii legate de activitatea din această perioadă a Direcţiei.  

Prioritatea momentului este, aşa cum vă spuneam  şi la ultimul nostru dialog, întreţinerea drumurilor judeţene. Am prevăzut finanţare pentru câteva sectoare de drum greu afectate. Aş aminti aici zona Câmpurelu – Dobreni, în dreptul  podului ce face legătura cu localitatea Vărăşti, apoi la digul de la ieşirea din Comana, spre Grădiştea unde în acest moment există denivelări foarte mari ale carosabilului,şi  zona de la Dobreni la Vărăşti dincolo de Primărie unde sunt numai gropiţe, una lângă alta. În plus vom mai avea de executat câteva lucrări de asigurare a  scurgerii  apelor pe aceste porţiuni… Anul trecut,  la Vieru, am lucrat pe o parte,  unde  aceştia au un izvor , iar acum  trebuie realizat şi un corespondent din cealaltă parte. Toate acestea  sunt lucrări ce vor fi demarate din această primăvară. Mai întâi se realizează însă proiectul, urmat de licitaţii…Deşi temperaturile de afară au permis astfel de lucrări utilajele trebuie pregătite, echipate, pentru a te apuca de astfel de lucrări. În parallel rămân de rezolvat lucrările  temporare ce apar la nivelul drumurilor din judeţ. Acolo unde au apărut probleme mai mari la carosabil , am intervenit  cu mixtură stocabilă , un material care se foloseşte în  perioada de iarnă .

    Întrebat despre activitatea de toaletare a vegetaţiei de pe marginea şoselelor, directorul Direcţiei , Marius Olteanu, ne spunea: Am realizat  o inventariere pe sectorul şoselei judeţene 411: Bulbucata – Iepureşti, lucrare completată de cei din Direcţia Silvică Giurgiu, după care s-a executat marcarea…Avem în atenţie şi sectorul de drum de la Bolintin o porţiune pe care, atunci când vremea ne va permite, o vom aborda. Ştiţi că în acest perimetru se găsesc numeroase terenuri agricole şi nu putem să ne  apucăm să doborâm copaci  ieşind cu noroiul pe carosabil. Avem şi finanţare, dar toate la timpul lor.

    Referindu-se la proiectele importante ale Direcţiei ce urmează a fi începute în acest an Marius Olteanu ne-a precizat:  Se va definitiva  licitaţia, probabil la finalul acestei luni,  pentru o lucrare care am început-o anul trecut, pentru 4 sectoare de drum, menţionate recent şi de către preşedintele Consiliului judeţean Giurgiu, Marian Mina. Se va începe execuţia la partea  de drum, Novaci –Mihăileşti, mai  avem drumul  Grădiştea-Comana, de la Lebădă, porţiunea de 2,2 km care prezintă denivelări. O altă porţiune cu probleme   pe care o vom rezolva este Colibaşi – Câmpurelu -Vărăşti, tot acest sector de drum, însumând  7 km . La toate astea se adaugă porţiunea de pe 601E,  Moşteni-Ulmi, în lungime  de 4 km. La toate acestea am început licitaţia  anul trecut  urmând a le definitiva anul acesta. În felul acesta  încercăm ca în fiecare an să asfaltăm câte 10-15 km. Coavoare asfaltice ce  fac parte din activitatea noastră de întreţinere periodică a drumurilor judeţene.  În acest scop avem un program , în care ţinem, evident, cont de bugetul alocat de către Consiliul judeţean Giurgiu. Noi am dori să facem cât mai mult …ca drumurile să  intre în reabilitare, să intre în modernizări , cunoscând foarte bine faptul că orice lucrare are o anumită garanţie. Sunt drumuri judeţene care nu au mai fost reabilitate de zeci de ani…

    Directorul Direcţiei ne mai spunea că deşi este greu de crezut, judeţul mai dispune încă de drumuri de pământ: În sectorul DJ 503, de lângă Gară până la limită cu localitatea Drăgăneşti -Vlaşca, DJ 505 de la Putineiu, drum care iese la Gara Chiriacu,sau  Izvoarele , drum ce începe cu o porţiune de asfalt şi  iese în DN 5 B la Valea Bujorului. Sunt doar câteva exemple în acest sens. Acestea sunt însă lucrări ale Consiliului Judeţean,  pe  partea de investiţii… Noi ne ocupăm însă doar de partea de întreţinere a drumurilor. Pe lângă toate acestea mai avem o serie de  alte lucrări demarate anul trecut … Amintesc aici drumul pietruit de noi de la Gară , la Chiriacu, sector de drum pe care am încercat să executăm şi o scurgere a apelor, cu câteva podeţe, deşi este drum de piatră…                                            (va urma)

 

 (Florian Tincu)