Recent, Curtea de Apel București a dat câștig de cauză credincioșilor, în sensul că a decis că pelerinajele pot fi organizate fără opreliște. Rămâne, însă, întrebarea legată de posibilitatea prezenței în biserică a credincioșilor, la slujbele de Crăciun, Sf. Ștefan și Bobotează.
Astfel, reprezentanții Episcopiei Giurgiu au transmis un document încheiat între reprezentanții Guvernului și ai cultelor, care precizează, clar, în ce condiții se pot ține – atât în interior, cât și în exterior – slujbele religioase în această perioadă.
„Activitățile religioase se desfășoară în mod liber, în conformitate cu principiile statutare și doctrinare proprii fiecărei comunități religioase, cu respectarea indicațiilor sanitare universal valabile pentru limitarea răspândirii infecției cu virusul SARS-CoV-2.
Activitățile religioase pot avea loc în interiorul, în exteriorul lăcașului de cult sau simultan, cu respectarea distanței minime de siguranță de 2 metri în interiorul lăcașului de cult și 1,5 metri în exteriorul lăcașului de cult.
Persoanele care participă la activitățile religioase trebuie să-și dezinfecteze mâinile cu dezinfectant pe bază de alcool.
Atât în interiorul cât și în exteriorul lăcașurilor de cult și în locațiile unde se organizează activități religioase este obligatorie purtarea măștii, astfel încât să acopere gura și nasul.Copiii minori pot sta lângă părinți în locuri special amenajate în interiorul sau exteriorul lăcașului de cult, cu respectarea distanței minime de siguranță față de ceilalți participant. Pentru personalul de cult (clerical și neclerical) nu este obligatorie purtarea măștii de protecție în timpul oficierii slujbelor religioase.”, se arată în documentul transmis, la solicitarea „Jurnal giurgiuvean”.
Totodată, reprezentanții Episcopiei au mai precizat, pentru publicația noastră,în toate interacțiunile pe care preoții le vor avea în această perioadă cu credincioșii se vor respecta cu strictețe toate măsurile sanitare impuse de autorități prin aceasta înțelegând respectarea distanței și purtarea măștii.
„Așadar, fie că vorbim de mersul cu icoana sau despre vizitele pastorale de Bobotează, tot personalul clerical va păstra și distanța impusă dar și masca de protecție în tot timpul interacțiunii cu credincioșii, binecuvântarea locuinței – în cazul celor care locuiesc la bloc – fiind făcută din pragul ușii.”, au mai precizat reprezentanții Episcopiei Giurgiu.
(Jurnal)