BLOCAJ. Procurorii nu mai pot accesa baza de date ANAF

0
132

Procurorii nu au acces direct la baza de date a ANAF pentru a lucra în dosarele economice. Pentru a obține informații despre conturile sau tranzacțiile bancare ale suspecților trebuie să facă, punctual, o cerere la ANAF pentru a primi aceste date. Astfel se pierde foarte mult timp în anchetarea dosarelor.

Mai mulți procurori au dezvăluit, pentru europalibera.ro, că nu au acces direct la datele Fiscului, în timp ce Parchetul General susține că specialiștii financiari transferați de la ANAF la Parchetul General pot folosi o aplicație care i-ar putea ajuta, însă care este rar utilizată de procurori, pentru că nu au aflat de ea.

Începând cu 2015, accesul la baza de date a ANAF era neîngrădit pentru procurori și experții antifraudă. Începând cu 7 noiembrie 2019, acești specialiști au fost preluați de Parchetul General. Fostul ministru al Justiției, Ana Birchall, ne-a declarat că a trecut inspectorii antifraudă de la ANAF la Parchetul General deoarece fostul ministru de Finanțe, Eugen Teodorovici, începuse să interzică detașările acestora. „Teodorovici refuza să prelungească detașările experților antifraudă, cu riscul de a stopa anchetele aflate în derulare. Am moștenit această anomalie care obliga inspectorii ANAF să activeze doar în cadrul Ministerului Public. Am făcut un proiect de lege pe care l-am trecut prin Camera Deputaților și prin Senat, lege prin care acești specialiști au trecut la Parchetul General”, a declarat Ana Birchall. Odată angajați ai Parchetului, experții antifraudă și procurorii nu au mai avut acces direct la baza de date a ANAF.

Biroul de presă al ANAF a explicat pentru Europa Liberă că din moment ce acești specialiști nu mai sunt angajații Fiscului, este normal să nu mai aibă acces la baza de date a instituției.

În replică, Parchetul General susține că, totuși, există o aplicație care ar permite accesarea informațiilor fiscale ale suspecților.

Potrivit art. 1201 din Legea nr. 304/2004, „în cadrul parchetelor îşi pot desfăşura activitatea specialişti în domeniul economic, financiar, bancar, vamal, informatic, precum şi în alte domenii, pentru clarificarea unor aspecte tehnice în activitatea de urmărire penală„. De asemenea, potrivit Legii nr. 199/2019 persoanele încadrate pe funcţia de inspector antifraudă în cadrul Direcţiei de combatere a fraudelor la data intrării în vigoare a prezentei legi se transferă şi se reîncadrează în cadrul parchetelor pe posturi de specialişti prevăzuţi de Legea nr. 304/2004 privind organizarea judiciară. În ceea ce priveşte accesul la bazele de date ale ANAF, menţionăm că, la acest moment, specialiştii din cadrul PÎCCJ au acces la sistemul informatic PatrimVen al Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală – Ministerul Finanţelor Publice, ce a fost aprobat prin Ordinul M.F.P. nr. 2632/2016, cu modificările şi completările ulterioare”, a transmis Parchetul General, citat de europalibera.ro.

Problema este că procurorii întrebați de Europa Liberă nu au auzit de această aplicație de care vorbește Parchetul General.

Potrivit datelor oficiale, anul trecut, numai din dosarele DNA a fost recuperată suma de14,8 milioane de euro în timpul urmăririi penale de la persoanele cercetate de procurorii anticorupție, iar judecătorii au dispus confiscarea și recuperarea a 119,3 milioane de euro de la cei condamnați definitiv.

(Jurnal)