În această perioadă, pepenele galben – regele fructelor în Piaţa Centrală

0
285

IMG_20170731_121346În perioada aceasta pepenele galben se numără printre cele mai consumate fructe, fiind alături de pepenele roşu, cele mai solicitate produse din această perioadă în Piaţa Centrală a Municipiului Giurgiu.

În Piaţa Centrală vin, zilele acestea, vânzători de pepeni din mai toată zona de sud a ţării. Tocmai din Călăraşi a venit şi Constantin Florea, sau, pe scurt, nea Costică. Are la ofertă pepeni pentru toate gusturile, şi roşii, dar mai ales galbeni, dulci, zemoşi sau mai puţin zemoşi. Recunoaşte că e mult de muncă să obţii producţii sănătoase şi gustoase, dar nu îi pare rău, pentru că, spunea el, satisfacţia cea mai mare este atunci când oamenii se întorc în piaţă şi îl caută, pentru înc-un pepene.

„De dimineaţa până seara vând, lejer, câteva zeci, dacă nu chiar suta de pepeni. Cineva mi-a cumpărat, în week end, aproape zece kilograme de pepene galben, pentru dulceaţă. Dar, în general, oamenii cumpără câte unul, doi, pentru consum. Prefer să am preţurile mai mici decât ale celorlalţi, pentru că nu e bine ca pepenele să stea prea mult la vânzare, după ce a fost cules. La mine, cel puţin, nu stau pe tarabă mai mult de o zi, maxim două…”, ne mai spunea vânzătorul din Călăraşi.

Este bogat în antioxidanţi. Acest fruct conţine antioxidanţi puternici care ajută la combaterea daunelor provocate celulelor de către radicalii liberi şi reduce riscul de a dezvolta cancer sau boli cardiovasculare. De asemenea, pepenele galben încetineşte procesul de îmbătrânire a fiecărei părţi a corpului şi a sistemului corporal.

Creşte sistemul imunitar. Bogat în vitaminele A şi C, pepenele galben furnizează un stimulent bun pentru sistemul imunitar. De asemenea, aceste vitamine pot ajuta la prevenirea bolilor şi a infecţiilor virale.

Este antiinflamator. Pepenele galben conţine o gamă largă de fitonutrienţi care au proprietăţi antiinflamatorii. Consumul regulat poate ajuta la reducerea inflamaţiei cronice a organismului, precum şi a stresului oxidativ de la nivelul articulaţiilor şi al muşchilor. De asemenea, ajută la prevenirea artritei.

Asigură o vedere bună. Vitamina C şi A din pepenele galben pot juca roluri cheie în ceea ce priveşte sănătatea ochilor. El ajută vederea şi reduce riscul apariţiei bolilor, cum ar fi cataracta şi degenerescenţa musculară, anunţă Romaniatv.net.

Conferă sănătate pielii. Beneficiile pentru piele sunt fantastice. Alimentele bogate în antioxidanţi, în special vitamina A şi C, pot ajuta la încetinirea procesului de îmbătrânire şi la menţinerea unei pieli hidratate. Consumul de pepene galben reduce ridurile şi protejează împotriva bolilor provocate de soare, cum ar fi cancerul de piele.

Jurnal