Consilierea si orientarea, va dau o veste buna, trebuie sa aibă manuale, a spus, potrivit Agerpres, aparent încântat de acest lucru, ministrul Pop, recent , la Sibiu. Rugat să justifice apariţia în rândul materiilor, a acestui nou manual Pop a spus: „Pentru ca la Consiliere si orientare, acea Dirigenţie pe care o ştiţi dumneavoastră, noi trebuie sa venim cu educaţia juridica, de aceea am semnat acord cu ministerul, pentru educaţie juridică, educaţie pentru sănătate, educaţie pentru familie, educaţie financiara, educaţie de mediu, trebuie sa le facă în orele de Consiliere si orientare. (…) Acea Dirigenţie pe care o ştiţi dumneavoastră şi care acum este Consiliere şi orientare este absolut necesara”.
Acest lucru vine pe fondul unui scandal pe tema introducerii recente a manualelor pentru Educaţie Fizică şi Sport! O altă aberaţie, ridiculizată în spaţiul public, în contextul în care la ora aceasta, în ţară, nu prea avem săli de sport.
Cum de s-au făcut asemenea manuale
Conform celor de la Hotnews, Directorul Centrului Naţional de Evaluare si Examinare (CNEE), care verifica respectarea de către edituri a condiţiilor tehnice de editare a manualelor, argumentează introducerea unui manual de educaţie şi fizică şi sport în gimnazii prin faptul că licitaţia de achiziţie a manualelor a fost făcută pentru manual, la toate disciplinele, conform ordinului privind aprobarea noilor programe şcolare pentru clasa a V-a. Altfel spus: Şi pentru că cineva trebuia să câştige nişte bani… mulţi!…ele au trebuit editate.
Ce conţine manualul?
Informaţii ”preţioase” despre poziţiile de bază în sport precum alinierea, oferind şi o serie de exemple cu exerciţii uzuale la orele de educaţie fizică. „Ele sunt făcute după programa şcolară, care este publica. Acesta a fost si motivul. Când am organizat licitaţia, aceasta a fost organizată în baza ordinului 3393 privind aprobarea programelor. Printre cele 108 programe pentru clasa a V-a era şi cea de educaţie fizică, ca şi cele de pregătire sportivă practică pentru cele 40 de sporturi. Nu putea cineva să scoată o programă. Chiar nu se putea. Odată încărcat caietul de sarcini chiar nu se mai putea face ceva”, a declarat pentru Hotnews directorul CNEE, Marian Şuţă.
Potrivit acestuia, există chiar trei variante de manuale, realizate de trei edituri. Ele vor fi încărcate pe aplicaţia manuale.edu.ro săptămâna viitoare, unde vor putea fi consultate de cadrele didactice, iar în săptămâna 7-11 august, deja se vor putea efectua comenzi. ”Sunt manuale destul de subţiri, 70-80 de pagini”, a mai spus şeful instituţiei din subordinea Ministerului Educaţiei. „Am văzut că sunt sfaturi privind alimentaţia, sfaturi privind exerciţiile. Nu aş vrea să mi se interpreteze opinia într-un anumit fel, dar pot fi folosite pentru formarea sănătoasa a copiilor la orele de Educaţie fizică”, a mai precizat Şuţă.
Manualul îi învaţă pe elevi adunarea în linie, pe un rând şi pe două rânduri!?
Una dintre cele trei edituri care s-au înscris la licitaţie este şi Editura Didactică şi Pedagogică, care invită elevii să urmeze două personaje, Laura şi Laur, care, cică, îi vor învăţa să se dezvolte armonios fizic, să „utilizeze efectele favorabile ale educaţiei fizice” şi să „demonstreze un comportament adecvat regulilor practicării şi participării ca spectator la activităţile de educaţie fizică”. Bă eşti prost? Bă eşti nebun? Dar staţi că lucrurile merg mai departe, şi astfel elevii sunt informaţi încă de la început despre „formaţiile de adunare în linie pe un rând şi pe două rânduri”, despre poziţiile stând controlat, repausul mic şi repausul mare, dar şi despre comanda „drepţi!„. Din manual nu lipseşte nici celebrul: „pe loc… repaus!” Lucruri pe care dacă nu s-ar fi editat un manual elevii nu l-ar fi putut învăţa. Asta pare să fie părerea unanimă a mai marilor Educaţiei din România.
Manualul nu are nicio legătură cu sala de sport
Întrebat câţi copii de clasa V-a vor avea manual de sport şi câţi nu au săli de sport, ministrul Liviu Pop a încercat să iasă din încurcătură răspunzând: „nu are nicio legătura manualul de sport cu sala de sport”.Oare? Altfel spus: facem manuale, dar nu avem săli în care să predăm Educaţia Fizică! Şi ce dacă! Important este că cineva a câştigat gras din editarea celor două manual (Educaţie Fizică şi Consiliere şi orientare ) ce nouă (şi nu numai nouă), ni se par inutile. „Toţi copiii de clasa V-a vor avea manuale şcolare aprobate de către minister şi publicate de edituri. Vor avea toate manualele necesare. (…) Nu are nicio legătură manualul de sport cu sala de sport. Şi cu manual, şi fără manual, sălile de sport trebuie să le facem. Nu va pot spune cum va arata la 11 septembrie şcoala, pentru că, aşa cum am spus, sute de şcoli sunt în reabilitare în momentul de faţă. Titularizarea abia s-a terminat , urmează etape consecutive, la finalul lui august vom avea o radiografie clară cu profesorii, cu sălile de sport”, a mai spus Liviu Pop.
Avem manual, dar nu şi săli de sport, câte ne-ar trebui
La insistenţele jurnaliştilor privind numărul de săli de sport existente, Pop a spus ca Ministerul Dezvoltării răspunde de construcţia de săli de sport şi că el nu poate da cu exactitate câte săli de sport sunt în ţară, pentru că unele sunt făcute pe bugetele locale, altele pe bugete naţionale, altele pe fonduri europene. O radiografie exactă vom avea la începutul anului şcolar, în perioada 1-11 septembrie, oricum nu sunt suficiente săli de sport, a mai spus ministrul. Câte săli de sport sunt în acest moment în România , ministrul Educaţiei nu ştie, însă cu siguranţă ştie câte sute de mii de exemplare din cele două manuale vor fi editate, în bătaia de joc a sistemului nostru de Învăţământ.
(Jurnal)