Așa cum scriam în urmă cu ceva timp, Primăria comunei Daia prin primarul Adrian Florin Șerban a încheiat un protocol de colaborare cu Institutul Naţional pentru Sănătatea Mamei şi Copilului Alessandrescu-Rusescu (INSMC), Centrul de Dezvoltare Curriculară şi Studii De Gen FILIA, Fundaţia Renaşterea şi Centrul Romilor pentru Politici de Sănătate (SASTIPEN) pentru implementarea unui proiect în cadrul căruia femeile din localitate pot beneficia de testare gratuită Babeş Papanicolau şi HPV.

Venim de această dată cu informații referitoare la data la care caravană mobilă pentru depistarea cancerului de col uterin va ajunge în comuna Daia.

Astfel, pe data de 25.02.2022, femeile cu vârsta cuprinsă între 24 şi 64 de ani din comună, provenind mai ales din grupuri vulnerabile, pot beneficia de screening gratuit cu scopul depistării leziunilor precursorii ale cancerului de col uterin. Caravana mobilă va fi amplasată la Căminul Cultural Daia.

Sunt așteptate femeile din comuna noastră cu vârsta cuprinsă între 24 și 64 de ani, persoanele interesate să se înscrie în program pentru testarea gratuită putând lăsa mesaje în privat pe pagina de Facebook a primăriei Daia”, ne preciza primarul Adrian Florin Șerban.

Obiective programului de screening:

– prevenirea apariției cancerului de col uterin în populaţia feminină prin depistarea în fază incipientă de boală prin screening organizat;

– îndrumarea pacientei cu leziuni precursoare sau incipiente către servicii medicale specializate de diagnostic şi tratament;

– creşterea gradului de informare a populaţiei pentru utilizarea serviciilor de screening ca metodă de depistare precoce a cancerului de col uterin la persoane asimptomatice.

(Ana Magheru)