În 11 decembrie camerele  video vor fi amplasate şi în secţiile de votare! 

0
275

sectii-vot-desteptarea-ro_Măsuri extreme, în premieră, pentru alegerile parlamentare din decembrie. Guvernul a hotărât că secţiile de votare vor fi supravegheate video şi audio.  În ultima şedinţă a  Ministerului de Interne  (comisia  tehnice de organizare a alegerilor) s-a hotărât ca  imediat după închiderea urnelor, o cameră video va  filma numărarea buletinelor. Înregistrarea va fi păstrată timp de trei ani.

În cazul unei contestaţii, imaginile vor putea fi folosite ca probă. Filmarea martor va fi pusă la dispoziţia autorităţilor, cât şi a contestatarilor. Totuşi, camera nu va filma nimic în timpul votului. Filmarea numărării votului este una dintre noutăţile procesului electoral din decembrie 2016.

Autorităţile vor să limiteze în acest mod numărul de contestaţii ce ar putea apărea după închiderea urnelor, la alegerile  din 11 decembrie.

Ştampilele, la finalul procesului electoral, vor fi puse în plicuri sigilate cu număr unic de înregistrare. Astfel se încearcă eliminarea suspiciunilor legate de folosirea ştampilelor pentru fraudarea voturilor.

Conform datelor prezentate de Autoritatea Electoral Permanentă, aproape 19 milioane de cetăţeni români erau înscrişi în registrul electoral până în luna  octombrie a acestui an.

(Jurnal)