carapanceanu-740x450Comuna Ghimpaţi trăieşte, febril,  în aceste zile de început de toamnă, finalizarea proiectelor demarate deja şi depunerea celor ce urmează să aducă cetăţenilor comunei un standard social  mai ridicat. Primarul localităţii, Constantin Cărăpănceanu aflat deja la al 5-lea mandat, ne-a dovedit încă o dată că experienţa în administraţie este cheia succesului într-o astfel de funcţie din care eşti nevoit să gestionezi probleme de existenţă ale concetăţenilor tăi, respectându-ţi în acelaşi timp promisiunile făcute înainte de alegeri. Ca întotdeauna, bine pus la punct cu proiectele din agenda sa de lucru, Constantin Cărăpănceanu ne-a prezentat, ”in extenso” priorităţile Primăriei Ghimpaţi, la acest început de toamnă …Intuind din priviri ce doream să aflăm de la dumnealui, primarul Cărăpănceanu a trecut direct la subiect:

În data de 2 august am semnat contractul privind împădurirea zonei comunei, după cum vă spuneam la ultima noastră întâlnire. Urmează acum doar să obţinem autorizaţia de mediu şi să dăm drumul la împădurirea celor 60 de ha de teren. Un proiect ce se va derula pe aproximativ 3 ani, în care, pe lângă împădurirea propriu-zisă, intră atât arătura, cât şi împrejmuirea zonei. Întrebat de unde vor fi aduşi arborii ce vor fi plantaţi, primarul ne spunea: Arbuştii ce vor fi plantaţi vor fi achiziţionaţi de la pepiniere private, căci sunt anumite specii trecute în proiect, în urma studiilor pedologice. S-a optat în primul rând pentru lemn de esenţă tare… În proiect sunt cuprinse trei variante de specii. Vorbind despre celelalte proiecte începute în acest an, primarul comunei, Constantin Cărăpănceanu ne mai spunea:  Pe O.G. 28 se construieşte podul de la Naipu… Se finalizează totodată podul de pe DJ 603. În legătură cu forţa de muncă şi mai ales cu cei ce primesc ajutor social de la Primărie, primul edil al  comunei Ghimpaţi ne spunea că are la acest moment 90 de dosare şi că în general, atunci când sunt chemaţi pentru diferite activităţi, oamenii vin fără să se eschiveze. Am săpat şanţurile, am tăiat iarba din localităţile comunei, am curăţat parcurile, şcolile cu aceşti oameni… dacă îi chemi, oamenii vin. Şi dacă tot am ajuns la acest capitol, al şcolilor,  mai ales că nu peste mult timp va suna clopoţelul, am dorit să ştim care este situaţia unităţilor de învăţământ din comuna Ghimpaţi la acest moment. Suntem în faza de finalizare a igienizării – ne preciza primarul Cărăpănceanu. Sperăm ca până la data de 10 septembrie să terminăm lucrările la şcoala mare, interior-exterior, cu restul unităţilor şcolare situându-ne în grafic. O singură unitate ar mai fi de insistat la ea, este vorba despre cea de la Naipu , o construcţie care nu îndeplineşte criteriile din punct de vedere al sălilor de curs. Sunt copii mai mulţi, sălile sunt neîncăpătoare…de aceea s-a ajuns chiar şi la alcătuirea unui program de cursuri după amiaza. Iată de ce avem nevoie acolo de o extindere, de realizarea mai multor săli, în acest fel nu-i vom mai obliga pe copii să vină la cursuri după amiaza.

Piaţa agro alimentară a comunei este şi ea pe cale de a-şi deschide porţile. O piaţă mare şi modernă care este aşteptată cu foarte mare interes nu numai de locuitorii comunei Ghimpaţi, ci şi de cei din localităţile din jur. În acest moment facem dotări:  lăzi frigorifice, ţarcuri pentru animale şi adăposturi.  Am introdus apa curentă , scurgerea canalizare şi grupurile sanitare. Proiectul derulat pe Măsura 3.2.2, în valoare de 2,5 milioane de euro  a fost început încă din  2009, şi a durat foarte mult pe care l-am şi prelungit însă trebuie închis, urmând să lichidăm tranşa de plată acum în luna septembrie, odată cu autorizaţia de funcţionare de la DSVSA Giurgiu. Aceştia ne-au oferit o serie de indicaţii în privinţa modului  cum trebuie obţinută autorizaţia. Am realizat aceste lucrări aşa că în această săptămână îi vom invita ca să constate că am îndeplinit toate condiţiile pentru eliberarea acestei autorizaţii de funcţionare.

În privinţa drumurilor comunale, primarul Cărăpănceanu ne spunea că la momentul realizării materialului nostru, se lucra în satul Copaciu, unde  lucrările se aflau aproape de finalizare. În satul Naipu şi pe câteva străzi din Ghimpaţi se lucrează la partea de analiză a proiectului, urmând a se trece la partea financiară. Pentru viitoarea licitaţie au mai rămas 5 societăţi, săptămâna aceasta împreună cu comisia de evaluare se va finaliza evaluarea şi se va decide câştigătorul pentru, ca pe urmă să ne rămână doar  să semnăm contractul . Acolo avem 20 de kilometri de asfalt. Ar mai fi vreo 6 kilometri, dar acestea sunt drumuri comunale, clasificate, pentru care am depus proiect la Ministerul Dezvoltării pe O.G. 28.  După centralizarea lor, vor fi supuse aprobării în Consiliul Judeţean Giurgiu. Şi cu astea aş putea  spune că am asfaltat în întregime comuna Ghimpaţi. La 15 septembrie voi încheia şi Măsura 1.2.5, unde am 11 km de asfaltat, un proiect din fonduri europene, de un milion de euro, pe zona Valea Plopilor…Drumul pleacă din DN 6 şi face un fel de  centură  cu DN 5 B. Este, totodată linia administrativă între Ghimpaţi, Schitu şi Iepureşti, deservindu-le pe toate trei. O rută foarte importantă pentru agricultorii zonei.

Vorbindu-ne despre investiţii, primarul comunei Ghimpaţi ne spunea că prioritare sunt la această oră, şcolile. Suntem pregătiţi pentru Şcoala Naipu şi pentru Şcoala Ghimpaţi. Pe fondurile de  Dezvoltare sunt bani pentru şcoli mai ales pentru cei care nu au obţinut până acum autorizaţii de funcţionare de la Direcţia de sănătate Publică (DSP). În acest fel şcolile  ar putea îndeplini cerinţele de igienă cerute de DSP. Am putea dispune de peste un milion de euro pentru reabilitarea şi modernizarea şcolilor din comună, dar ele trebuie urmărite pe fonduri – ne mai spunea Constantin Cărăpănceanu. Restul lucrărilor începute în comună dar şi proiectele pe care primarul localităţii Ghimpaţi abia aşteaptă să le deruleze vi le vom prezenta într-o altă ediţie a cotidianului nostru.

Florian TINCU