Dezbatere publică privind decontarea integrală a navetei elevilor

0
270

mencs-proiectul-de-oug-privind-naveta-elevilor-pus-in-dezbatere-publicaDe curând, Ministerul Educaţiei a lansat în dezbatere publică un proiect de ordonanţă de urgenţă (OUG) prin care elevilor li se va deconta integral naveta.

La trei ani după ce fostul ministru al Educaţiei, Remus Pricopie, plafona naveta elevilor, Ministerul Educaţiei a lansat în dezbatere publică o ordonanţă care schimbă înapoi regula, astfel încât elevii să aibă naveta decontată integral. Astfel, OUG-ul revine, practic, la textul de lege promulgat în 2011 în Legea Educaţiei.

Potrivit OUG, „elevilor care nu pot fi şcolarizaţi în localitatea de domiciliu li se decontează cheltuielile de transport din bugetul local, prin bugetul unităţii de învăţământ la care sunt şcolarizaţi, pe bază de abonament, în limita a 50 km, sau li se asigură decontarea sumei ce reprezintă contravaloarea a 8 călătorii dus-întors pe semestru, dacă locuiesc la internat sau în gazdă”.

Ministrul Educaţiei, Mircea Dumitru, a spus într-o postare pe contul său de Facebook că decontarea navetei este direct legată de abandonul şcolar, de aceea Ministerul a dorit ca elevii să aibă naveta decontată integral, iar OUG să treacă înainte de începerea şcolii, care anul acesta va fi pe data de 12 septembrie.

În legătură cu acest subiect, ne-am adresat purtătorului de cuvânt al Inspectoratului Şcolar Judeţean (I.Ş.J.) Giurgiu, prof. Georgeta Stănescu, care ne-a declarat: Ar fi o măsură mai mult decât bine-venită pentru reducerea abandonului şcolar în judeţul Giurgiu. Noi considerăm că niciun elev nu ar trebui să fie ”împiedicat” să-şi exercite dreptul educaţional, din cauza situaţiei financiare precare a familiei din care provin. Aşadar, nu poate decât să ne bucure o eventuală decontare integrală a navetei acestor elevi care nu pot fi şcolarizaţi în localitatea de domiciliu, şi să sperăm că, în acest fel, cât mai mulţi dintre ei vor merge la şcoală, aşa cum este normal, iar rata abandonului de acest gen va scădea semnificativ în judeţul nostru, ne-a mai precizat prof. Georgeta Stănescu.

Teodora N.