Ia românească sărbătorită vineri, 24 iunie, în municipiul Giurgiu, cu ocazia Zilei universale a iei

0
390

Ziua universală a iei este sărbătorită, în fiecare an, pe 24 iunie. Sărbătoarea iei românești aduce un omagiu cămășii din pânză cu broderii impresionante, care amintește de lada cu zestre a bunicii. Bluza tradițională românească este omagiată de românii de pretutindeni odată cu Sânzienele și cu Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul.

Pentru a arăta cât de mult prețuiesc portul românesc, oameni din peste 50 de țări din lumea întreagă îmbracă ia în această zi de sărbătoare, declarată la nivel internațional, Ziua Universală a Iei.

Popularitatea iei românești a crescut atât de mult, încât vedetele internaționale au început să o poarte ca ținută în festivaluri internaționale, dar și în viața cotidiană.

Ia este considerată cea mai importantă piesă din costumul popular, deoarece determină compoziţia ornamentală a costumului, restul pieselor asociindu-se cu cămaşa, cu care e obligatoriu se acordă ca epocă, vârstă, ornamente şi cromatică.

Și în acest an, Primăria municipiului Giurgiu prin Centrul Cultural „Ion Vinea” și Consiliul Județean Giurgiu prin Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Giurgiu organizează în data de 24 iunie începând cu ora 9:30 parada portului popular pe traseul Primăria municipiului Giurgiu- Parc Alei, urmată de un spectacol folcloric, ateliere de pictură, dar și o expoziție de costume populare.

Sunteți așteptați în număr cât mai mare la acest eveniment creat în cinstea altiței noastre românești.

Și nu uitați un lucru foarte important: IA ESTE OBLIGATORIE!

Haideți să dăm Cezarului, ce-i al Cezarului și să fim mândri de tradițiile noastre și portul nostru românesc și să îmbrăcăm cu toții, vineri, 24 iunie, ia noastră tradițională.

(Ana Magheru)