Guvernul ia încă o dată în discuție regimul ZILIERILOR!

0
141

Elevii, studenţii şi tinerii care vor un câştig rapid vor lucra legal, în restaurante şi baruri. Guvernul promite să discute chiar săptămâna viitoare despre regimul zilierilor.

Publicitatea, cateringul sau organizarea de târguri şi evenimente sunt câteva dintre domeniile în care patronii vor putea angaja sezonieri. Fiecare lucrător va fi trecut zilnic într-un registru online, iar zilierii vor avea aceleaşi beneficii ca un angajat cu contract de muncă. Pe litoral, angajatorii primesc iniţiativa guvernanţilor cu braţele deschise mai ales că sezonul estival le dă mereu bătăi de cap în privinţa forţei de muncă. Patronii găsesc însă cu greu tineri dispuşi să muncească, iar piedicile legislative au adâncit criza forţei de muncă.

Eugen TEODOROVICI, ministrul de Finanţe,  crede că se va discuta în Guvern în cel mult două săptămâni de acum încolo această chestiune, astfel încât să se şi aplice în economie. Este o propunere de la Ministerul Muncii, o propunere pe care am discutat-o şi noi în cadrul Ministerului de Finanţe vizavi de a accepta zilieri în toate sectoarele – a declarat ministrul .

La acest moment  pot fi angajaţi zilieri doar în agricultură sau în silvicultură. Noile domenii avizate sunt :  publicitatea, cateringul, organizarea expoziţiilor, târgurilor şi restaurantele. Iniţiativa Guvernului este aşteptată de toți angajatori, în condiţiile în care atât noi cât şi alte companii au început să recruteze forţă de muncă din Vietnam, Nepal, Sri Lanka sau în mod deosebit din zonele asiatice deși deficitul de forţă de muncă pe litoral era la începutul anului de 5000 de angajaţi.

Proiectul pleacă de la premise că sunt şi persoane care vor şi un al doilea job sau care au o zi liberă în care să facă asta şi cumva să adauge surplus la venitul pe care-l au. Ca să prevină munca la negru, Executivul va cere patronilor să treacă toţi sezonierii într-un registru online care poate fi verificat oricând de autorităţi. În prezent, evidenţa zilierilor se ţine pe hârtie.

(Jurnal)