Conform celor de la stiripe surse.ro , viitoarea ordonanță pentru reglementarea serviciilor de ridesharing ar putea aduce o adevărată bombă în domeniul transportului de persoane. Dacă Guvernul va merge pe varianta liberalizării totale a pieței licențelor de taxi, atunci măsura ar putea face să dispară sclavia din taximetrie.

În prezent, mulți dintre șoferii de taxi sunt deseori victimele cartelurilor din taximetrie, adică a unui grup foarte restrâns de oameni influenți care dețin majoritatea licențelor de taxi și care dictează după bunul plac prețurile și planurile care trebuie îndeplinite de cei cărora le închiriază licențele.

O altă variantă aflată în prezent în analiză se referă la autorizarea platformelor de ridesharing și la crearea unui mecanism ușor de licențiere a șoferilor parteneri.

Decizia urmează să fie luată în urma analizei grupului interministerial format la nivelul Ministerului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice și Ministerului Transporturilor.

Ministrul Răzvan Cuc sprijină această variantă

Atât ministrul Dezvoltării, Daniel Suciu, cât și ministrul Transporturilor, Răzvan Cuc, au declarat public că susțin ordonanța pentru reglementarea activității de ridesharing. În Polonia, liberalizarea pieței de taximetrie va fi finalizată complet în acest an, după ce guvernul de la Varșovia a adoptat mai multe măsuri în domeniul ridesharing. În alte state, precum Slovacia, Finlanda sau Estonia acest lucru s-a întâmplat încă din anul 2018. De asemenea, țări precum Portugalia sau Croația au adoptat regulamente pentru cei care fac ridesharing, iar licențierea șoferilor este foarte ușoară.