Cultivatorii de usturoi din județul Giurgiu, au motive să se bucure. Ei vor fi și în acest an, beneficiari ai Programului de susținere a cultivării acestei legume atât de apreciate de români.

Directorul general al Direcției pentru Agricultură Giurgiu, Petra Ochișor, ne spunea faptul că Guvernul a aprobat joi,15 aprilie, resursele financiare necesare aplicării schemei de ajutor de minimis. Sprijinul se ridică la maximum 15 milioane de lei în acest an, iar Programul de susţinere a producţiei de usturoi se desfăşoară pe o perioada de trei ani (2019 – 2021) – preciza Petra Ochișor.

Astfel, în comunicatul Ministerului se menționează: „În şedinţa Guvernului din data de 15 aprilie 2021 a fost aprobată o Hotărâre care modifică şi completează Hotărârea nr. 108/2019 pentru aprobarea schemei Ajutor de minimis pentru aplicarea programului de susţinere a producţiei de usturoi precum şi pentru stabilirea unor măsuri de verificare şi control al acesteia”.

Valoarea ajutorului de minimis care se acordă beneficiarilor în anul 2021, este de 3.000 euro/ha (la cursul de schimb stabilit de Banca Centrală Europeană, la data de 30 septembrie 2020). Resursele financiare necesare aplicării schemei de ajutor de minimis pentru anul 2021, respectiv maximum 15 milioane de lei, reprezintă echivalentul în lei al sumei de 3,078 milioane de euro, care se asigură din bugetul MADR pe anul 2021.

Termene și Condiții

Perioada în care se va realiza valorificarea producţiei este  în intervalul 15 iunie – 22 noiembrie, iar termenul de depunere a documentelor justificative sunt până la data de 29 noiembrie.

Pentru a fi consideraţi eligibili în cadrul acestei scheme de ajutor de minimis, producătorii agricoli trebuie să deţină o suprafaţă cultivată cu usturoi de minimum 3.000 mp şi să obţină o producţie de minimum 3 kg usturoi/10 mp. Din datele furnizate de Ministerul Agriculturii reiese că numărul beneficiarilor a crescut de trei ori în anul 2020 faţă de 2019.

Românii iubesc usturoiul

De precizat că suprafaţa totală cultivată cu usturoi în 2020, în România,  a fost de 9.389 hectare, în timp ce în urma cu cinci ani depăşea 10.200 hectare.

Potrivit MADR, în primele 9 luni din 2020 importurile totale de usturoi ale României au fost de peste 4.500 tone. La nivelul țării, consumul mediu anual de legume, pe locuitor, se situează în jurul valorii de 155,9 kg, din care consumul de usturoi anual/cap de locuitor reprezintă 2,2 – 2,3 kilograme, respectiv 1,41% din consumul total de legume.

(Jurnal)