descinderi2Miercuri  6 iulie, dimineața,  procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploiești, împreună cu polițiștii din cadrul Inspectoratului Județean de Poliție Prahova — Serviciul de Investigare a Criminalității Economice, au efectuat un număr de 36 percheziții domiciliare și la sediul unor societăți comerciale din județele Prahova,  Constanța, Vaslui, Iași, Ialomița, Vrancea , din municipiul București și  Giurgiu. Acțiunea a vizat un grup infracțional specializat în săvârșirea infracțiunilor de evaziune fiscală și spălare a banilor.

Urmare a sesizărilor Oficiului Național de Prevenire și Combatere a Spălării Banilor s-a stabilit că în perioada 2012 — 2015 suspecții, prin intermediul a 74 societăți comerciale, au creat un circuit comercial fictiv având drept scop sustragerea de la plata impozitelor și taxelor datorate bugetului de stat, în vederea obținerii de beneficii financiare substanțiale.

În baza facturilor emise de societățile ‘fantomă’, administrate de suspecți, s-a creat un prejudiciu bugetului de stat în valoare de aproximativ 5.300.000 euro, constând în impozit pe profit neconstituit și taxă pe valoare adăugată dedusă în mod nelegal.

De asemenea, sumele de bani care au făcut obiectul acestui circuit financiar fictiv și care constituie produsul infracțiunii de spălare a banilor sunt în valoare de 12.300.000 euro! În vederea recuperării prejudiciului s-au dispus măsuri asiguratorii până la concurența prejudiciului creat.

Cercetările au fost efectuate cu suportul tehnic al Direcției Operațiuni Speciale din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române, iar perchezițiile au fost puse în executare cu sprijinul jandarmilor din cadrul Grupării de Jandarmi Mobile ‘Matei Basarab’ din Ploiești și al polițiștilor din cadrul Serviciului de Acțiuni Speciale Ploiești.

În cauză se efectuează cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de evaziune fiscală prev. de art. 9 al. 1 lit.c din Legea nr. 241/2005 și spălare a banilor prev. de art. 29 al. 1 lit.a din Legea nr. 656/2002.

Pe măsura derulării cercetărilor, vom reveni și cu alte comunicate pentru informarea opiniei publice.

Facem precizarea că, începerea urmăririi penale și punerea în mișcare a acțiunii penale sunt etape ale procesului penal, reglementate de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activități care nu pot, în nicio situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

(Jurnal)