Sspch5 

Deși nu credeam că voi accepta să intru vreodată în polemici cu oameni care au pătruns în această profesie  datorită nesăbuitei mele  ambiții de a dovedi că pot face din niște cântăreți în biserică , oameni instruiți , în stare să scape de obsesia de a îndesa colivă în buzunarele soioase ale hainelor , am acceptat  această nedorită provocare. Ca de obicei ”am  lucrat” cu materialul clientului pentru a demonstra mai întâi cine este adevăratul ”frustrat” de care amintește  țârcovnicul  Vasile Arcanu, câinele de companie al Doamnei Limba română, după cum recent am aflat.  

Plecând  de la titlul acestei așa zise replici,  observăm că de fapt este vorba încercarea autorului de a înjura savant: ”Frustrarea și lipsa cunoștințelor elementare de gramatică produce mutații : limbofagul”!

În primul rând, pot jura că textul nu este scris de Vasile Arcanu. Lexicul omului ăsta încape, ”in extenso”, pe paginile unui meniu de bodegă. Ca de obicei, în cazul de față în spatele autorului stă cel ce știe cu adevărat sensul cuvântului ”frustrat” , care nu are curajul de a comenta, la vedere,  lucruri ce i se par nelalocul lor, preferând să zacă, în sens complicitar,  în izmenele țârcovnicului Vasile . Nu mă pot simți frustrat atâta timp cât eu   l-am împins direct din stradă  în bucătăria presei (și totodată pe ”gâtul” cititorilor!) pe acest individ, și nicidecum el pe mine.  Dar ce să-i faci,  nicio faptă bună nu rămâne nepedepsită! De ce aș fi eu frustrat țârcovnicule Vasile , atâta timp cât profesia pe care mi-am ales-o m-a răsplătit din plin, oferindu-mi numai satisfacții. Mi-a fost mamă, soție, amantă , prietenă nedespărțită… De ce ar trebui să mă simt  frustrat  pentru cei 26 de ani petrecuți în presă, după ce am studiat șurubăraia profesiei , timp de 5 ani, alături de profesori ce astăzi sunt adevărate mituri în mass media? A fost șansa mea!  Ani în care m-am bucurat de toate onorurile acestei profesii: medaliat cu aur de către Uniunea Jurnaliștilor Profesioniști (UZP) din România, președinte timp de mulți ani al filialei acestui for, la Giurgiu, membru în comitetul director al UZP, jurnalist la cotidianul ”Jurnalul Național” alături de nume consacrate ale presei românești, director de publicații și inițiator al mai multor gazete locale, președinte fondator al revistei ”Valahia”, președinte executiv al Romedia- Patronatul Român de presă, președinte de ONG și administrator a mai multe societăți  de presă, niciuna implicată în scandaluri sau anchete penale, cu niciun leu datorie la stat. Dar înainte de toate respectat de comunitate și într-o legătură permanentă de prețuire și recunoștință  cu  cititorii publicațiilor la care am trudit  atâția ani. În ce oare constau frustrările?  Poate cele legate de scaunele goale din ființa mea, lăsate de toți cei care mă locuiau, întregindu-mă, dar  nu mai sunt,  de dorul pentru părinții mei plecați prea devreme din această lume…  Frustrat pentru că nu mai am timp să citesc atât de mult cât aș dori, că nu îmi găsesc picul de răbdare  de a strânge în câteva volume toate chinurile mele pe târâm jurnalistic.

Dacă asta înseamnă frustrare , atunci  țârcovnicul  Arcanu are dreptate! În ceea ce privește greșelile gramaticale, trebuie să îi precizez  limbofagului  ce se ascunde în spatele acestui  material că în cazul de față, este vorba despre o propoziție cu subiect multiplu în care precizarea făcută (”… Giurgiuveanul și Știri pe surse”),  trebuia despărțită de restul propoziției, altfel știrea ar fi sunat  așa: Astăzi 5 iulie un material publicat de două site-uri Giurgiuveanul și Știri Giurgiu ne-a pus pe gânduri…! Ia zi ”deșteptăciunea” pământului (nicio  aluzie la opera lui Brâncuși!), era mai bine așa?

În privința comunicatului Consiliului Județean Giurgiu, pretextul acestui conflict , chiar dacă  el a fost remis într-o formă greșită, un jurnalist care se respectă , ia legătura cu ”sursa” în timp real,  sau măcar  face niște conexiuni logice , în virtutea  unor minime cunoștințe juridice, sesizând imediat autorilor  eroarea comisă și nicidecum nu perseverează în ea. De ce oare ar trebui să mă simt vinovat pentru că am atras atenția unor neaveniți din presa scrisă că au greșit nepermis, omițând (probabil cu intenție!) să își facă datoria de jurnaliști și să îndrepte enunțul textului?

De aici și până la acuzațiile ce mi s-au adus  nu este loc decât de jigniri, fără nicio argumentație viabilă, dovadă a caracterului și lipsei de profesionalism ” made in” Vasile Arcanu & Co.  Și totodată a faptului  că după ușa acestei încercări eșuate de replică,  fără vreo valoare jurnalistică,  se ascunde ca de obicei un politician mizerabil.

Reproșul că într-o anume perioadă  inseram în paginile publicației,  lucruri mai puțin plăcute despre anumite personaje importante precum senatorul Nicolae Bădălău sau președintele Consiliului județean  Marian Mina ( de ce oare s-a folosit tocmai acest exemplu? Nu cumva cu  același scop murdar de a provoca conflictul, încăierarea?)  este o demonstrație a faptului că sunt un jurnalist responsabil,  care nu scrie după cum bate vântul politicii. Eu nu știu să îmi câștig simpatia sponsorilor dedicându-le ode. Cea mai puternică armă a mea a fost și va rămâne întotdeauna Adevărul! Dovadă stă arhiva publicației ce atestă că de-a lungul întregii mele cariere în mass media, permanent m-am aflat în opoziție cu cei aflați la putere!  Exemple sunt  recentele anchete jurnalistice la adresa președintelui PNL Giurgiu , Dumitru Beianu, a conducerii PNL de la Centru…Ca să nu mai amintesc de cei aproape 12 ani de ”război de guerilă” împotriva dictaturii impuse în Municipiu de către Lucian Iliescu. Cu regret constat că o parte dintre foștii cântăreți de casă  ai acestuia , sunt astăzi colegi cu ”Arcanu”, la Giurgiu TV!

În ceea ce privește cunoștințele de limba română și de gramatică  suntem siguri că spre deosebire de mine , ce le-am deprins în Facultate,  de la profesori ca George Pruteanu,   Vasile Arcanu le-a ”dibuit” cu siguranță din albumul cu poze de pe la înmormântările, botezurile și cumetriile cu care n-a asezonat,  în fiecare săptămână, realitatea cotidiană.  Apropos  de cunoștințele elementare  pe care le tot invocă, aș fi curios să aflu  la ce Universitate  celebră și-a terminat studiile , stimabilul? Cumva în debaraua de la Nova Force? Unde îi sunt interviurile, unde reportajele,  anchetele, toate acestea  conturând portofoliul profesional al oricărui jurnalist ce pretinde că trebuie respectat.  Măcar a reușit oare să smulgă vreo mărturisire moaștelor  morților cu care ne-a aburit  ani de-a rândul!?

Referindu-ne la insinuările cu privire la modul în care  s-a mâncat ( și de cine), banul public, la Giurgiu, sunt sigur că  la acest capitol  cel mai bine informat este Florian Nicolae, recent acuzat  (împreună cu soția sa ) de evaziune fiscală.

  Lăsând gluma la o parte și  ținând cont de amenințarea făcută de către autor, îi aduc la cunoștință țârcovnicului Vasile că am înaintat deja o solicitare către organele penale pentru a verifica atât contractele cotidianului ” Jurnal giurgiuvean” cât și pe cele ale publicației ”Giurgiuveanul” , în ultimii 10 ani. Ei acum ești satisfăcut? Tu poate mai puțin , dar să vezi ce satisfacție vei citi pe chipul binefăcătorilor tăi , atunci când  vor fi călcați  de DNA! Vali, Vali dacă tăceai măcar țârcovnic rămâneai!

 Am solicitat totodată ca cercetările să vizeze și licitațiile pe care firmele deputatului Florian Nicolae (și ale soției acestuia) le-a câștigat, dar și prețurile de ”dumping” practicate în perioada când familia Nicolae, editor al publicației ”Giurgiuveanul , administra tipografia Cromoman”. Asta pentru a pune capăt oricăror speculații!

Precizez  în același timp că pentru acuzațiile grave la adresa mea  și a societății pe care o conduc voi acționa în instanță  autorul acestui material  și în solidar firma editoare, așteptând ca cele două entități să probeze în fața opiniei publice afirmația conform căreia m-aș hrăni doar din bani publici, o apreciere extrem de periculoasă  și total nefondată!  Aștept cu nerăbdare continuarea, după cum am fost amenințat .

 (Florian Tincu )

2 COMENTARII

  1. cine este acest individ? un pupator de moaste,un mare descoperitor de cruci in cartofi si tomate,un intai pupator de dosuri floriceliene.un „mare” fotograf care castiga zilnic premii pe niste site-uri fantoma,iar cand face doua poze pe strazile orasului,toti necunoscatorii intr-ale fotografiei il lauda de parca a pozat vreun ozn.oricum acest individ nu merita un articol atat de mare,si poate ca odata cu disparitia lui floricel de pe scena politica sa dispara si servantul lui.AMIN