Se pare că în ultima vreme polițiștii Biroului de Investigaţii Criminale  și procurorii  sunt în vizită de lucru la Giurgiu. Un oraș care deși pare  amorțit,  conform anchetelor ,  în realitate  are însă parte de multă acțiune , deseori  demnă de filmele polițiste. Astfel, proxeneții, cămătarii,  evazioniștii, escrocii reprezintă , din păcate,  ”fauna”  acestui oraș mic, dar plin de potențial infracțional.

Acest lucru este confirmat și de  un comunicat al Inspectoratului General al Poliţiei conform căruia: … la data de 2 februarie, poliţiştii Biroului de Investigaţii Criminale din cadrul Poliţiei municipiului Turda, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Turda, au pus în executare 16 mandate de percheziţie domiciliară, în municipiul Turda, comuna Mihai Viteazu, precum şi în judeţele Argeş, Mureş, Giurgiu, Dâmboviţa, Suceava şi Dolj, la locuinţele unor persoane bănuite de proxenetism, şantaj, camătă şi influenţarea declaraţiilor.

Conform comunicatului aflăm căprin intermediul EUROJUST, la percheziţii au participat  ofiţeri de legătură din cadrul Poliţiei Naţionale Spaniole.

Concomitent, în baza unui ordin european de anchetă, pe teritoriul Spaniei, respectiv în Madrid şi Santa Cruz de Tenerife, au fost făcute şase percheziţii domiciliare, la care a participat un poliţişt din cadrul Biroului de Investigaţii Criminale Turda.

În urma percheziţiilor efectuate în România, au fost ridicate mai multe obiecte: 31 de telefoane mobile,78 de înscrisuri cu valoare probatorie, un hard extern, patru laptopuri şi o tabletă.

Conform acelorași surse,  în urma activităţilor desfăşurate pe teritoriul spaniol, au fost ridicaţi 17.620 de euro, 15 telefoane mobile, nouă ceasuri de lux, trei laptopuri, bijuterii şi înscrisuri,  fiind dispus totodată sechestrul asigurător pentru un număr de  două  autoturisme.

  Percheziţiile au fost făcute  la domiciliile a doi bărbaţi ( de 32 şi respectiv 48 de ani), din municipiul Turda şi la locuinţele altor nouă persoane ce sunt bănuite că în perioada 2017-2020, ar fi înlesnit practicarea prostituţiei pentru 15 persoane, pe teritoriul Spaniei, Germaniei, Austriei, Belgiei şi Angliei,  în schimbul unor foloase materiale .

Tot în același comunicat se precizează că  bărbatul de 48 de ani, din municipiul Turda, ar fi încercat, prin corupere, să determine victimele să-şi modifice declaraţiile în faţa anchetatorilor.

În aceste context , poliţiştii au reţinut, pentru 24 de ore, un bărbat, de 48 de ani, din Turda, un bărbat, de 39 de ani, din judeţul Dâmboviţa şi o tânără, de 26 de ani, din judeţul Mureş.

În prezent alte două persoane:  un bărbat, de 32 de ani, din Turda şi un tânăr, de 27 de ani, din judeţul Argeş, se află sub măsura  preventivă , privative de libertate.

Cei doi au fost prezentaţi magistraţilor din cadrul Judecătoriei Turda,  în data de 3 februarie , când a fost dispusă măsura arestului preventiv pentru 30 de zile.

(Jurnal)