Giurgiu continuă să fie un laborator de talente artistice, an de an tinerii acestui Municipiu surprinzând prin succesele repurtate atât la concursurile din țară cât și din străinătate.

Meritul este însă deopotrivă și al dascălilor acestora care anticipează de fiecare dată talentul ce zace, ascuns în starea lui pură, în cotloanele cele mai adânci ale spiritului acestor tineri minunați…

Astăzi o vom cunoaște pe Dumitriu Florentina Alexandra, elevă în clasa a VIII-a,  premiată la mai multe competiții locale, naționale și internationale.

După cum ne spunea profesoara Elena Cioclu, care a lucrat cu ea în ultimii 8 ani și care a și descoperit-o, pe Alexandra au atras-o în mod deosebit maeștrii impresionismului francez și cei ai Art Nouveau.

Alexandra ne lasă întredeschisă o ușă prin care să ne furișăm cu privirea în universul său creator, oferindu-ne câteva lucrări în care ne întâlnim atât cu desenele-schiță, de atelier, realizate în creion cât și cu cele în acuarelă, genul ei predilect.

Lucrările sale oscilează între desenele dedicate cărților de povești, lumea fantastică a copilăriei fiind marcată, în cazul Alexandrei, de tot felul de plăsmuiri ale imaginației și până la temele inspirate de măștile Carnavalurilor venețiene sau portretele unor cupluri celebre de amorezi, precum Mihai Eminescu și Veronica Micle.

Ba chiar recunoaștem o tușă de patriotism personal în context european, dacă punem la socoteală imaginea  „României revoluționare” – o replică a lucrării pictorului Constantin Daniel Rosenthal.

O expoziție care transmite multă emoție și sensibilitate, în care ocrul, nuanțele pale, marine și violet pal, crează deseori cadrul diafan, specific vârstei la care se găsește astăzi micuța noastră artistă.

După cum ne spunea profesoara cu care a lucrat în ultimii 8 ani, Elena Cioclu, pe Alexandra au atras-o încă de la început, maeștrii impresionismului francezi și cei ai Art Nouveau.

Un copil cu valențe nebănuite, Alexandra surprinde și prin abilitatea pe care o demonstrează și în alte domenii, fiind, după cum am aflat, olimpică la o serie de alte materii, o perfecționistă nu numai pe tărâmul artei.

La cei doar 14 ani, tânăra deține deja un palmares de invidiat: Premiul I la Concursul International ”Învingatori prin artă” – 2022, premiul I la concursul Național ”Primavara artelor”, 2020-2022, la concursul  Internațional ”Evora” din Portugalia a obținut o mențiune de onoare, un premiu pentru creativitate ”IWS” în Ecuador, la Festivalul de acuarelă ”Magia culorilor”, o  participare meritorie la concursul de acuarelă organizat de Societatea Mondială de Acuarelă, mențiune la concursul național ”Art4you”, și nu în ultimul rând, premiul I la concursul organizat de Primăria Municipiului Giurgiu, „Cum văd eu orașul meu”.

Expoziția Alexandrei Dumitriu, intitulată ”Generații cromatice”, va putea fi văzută la Școala de Arte din Municipiu, în atelierul de Pictură fiind deschisă pe toată perioada lunii iunie. Un nume de care vom auzi cu siguranță în următoarea perioadă, un talent autentic ce se insinuează încă de pe acum, în amfiteatrul marilor artiști…

(Florian TINCU)