Identificarea și promovarea potențialului pe care orașele de graniță îl au și includerea lor într-o rețea funcțională în care societatea civilă să fie activă, alături de autoritățile publice sau independentă de acestea, numită laboratorul transfrontalier.

„Acestea sunt, în mare, obiectivele pe care le au reprezentanții unui ONG din Slovenia, specializat în științe umanistice, artă și literatură care au pus bazele acestui proiect demarat la frontiere germano-poloneze și estoniană-lituaniană și în care va fi inclus și Giurgiu, alături de orașul înfrățit Ruse.

În acest sens, zilele acestea se află în oraș pentru o vizită de lucru unul dintre responsabilii proiectului, Miha Kosovel, primit astăzi pentru o discuție de către Ionel Muscalu, administratorul public al municipiului.

„Țintim să formăm gradual o rețea a acestor orașe pentru împărtășirea experiențelor, creativității și de asemenea prin conectarea artiștilor și activiților în laboratoare practice pentru dezvoltarea unei Europe cu regiuni transfrontaliere”, a spus Miha, care a fost interesat de cooperarea noastră cu Ruse, de problemele pe care le întâmpinăm și de cum funcționează colaborarea transfrontalieră dincolo de ușile instituțiilor publice, la nivelul societății civile și a cetățenilor obișnuiți.

În cadrul discuției purtate, Ionel Muscalu, administratorul public al municipiului, a făcut o incursiune în timp în ceea ce privește cooperarea transfrontalieră, cum a început și ce a reprezentat de fapt motorul acestei bune colaborări evidențiate în activitățile comune din ultimele două decenii, dar și o radiografie a punctelor vulnerabile și care trebuie corectate.

„Miha Kosovel va sta în oraș încă două zile, timp în care va avea întâlniri cu oamenii de cultură, activiști din zona societății civile, va descoperi Giurgiu și îl va promova ulterior în cadrul proiectelor menționate.

Programul de astăzi a inclus și o vizita la Muzeul Teohari Antonescu, dar și o întâlnire cu un giurgiuvean care activează în cadrul mai multor proiecte, Grig Alexandru Vulpe”, ne comunică Primăria municipiului Giurgiu.

(Jurnal)