gaze_gnl_conducta_5684483_84210400La începutul acestui an, Comisia Europeană a anunţat că a aprobat o finanţare nerambursabilă de 180 de milioane de euro pentru Transgaz, ajutor necesar pentru ca transportatorul de gaze al României să înceapă construcţia conductei BRUA, care va face conexiunea între pieţele de gaze din sudul Europei şi cele din Vest, via România.

Ce legătură are acest lucru cu Municipiul Giurgiu? În ceea ce priveşte BRUA, cel mai important proiect pe gaze în care este implicată acum România, monopolul românesc al transportului de gaz Transgaz trebuie să construiască o conductă de 530 de kilometri între localitatea Podişor ( județul Giurgiu) şi Horia ( județul Bihor) prin care se va asigura tranzitul gazelor între Bulgaria şi Ungaria, apoi mai departe, spre Vest. Acest proiect are valoarea de 550 de milioane de euro!   UE este cea care ne finanţează o treime din această sumă. Pe aici, începând cu 2019, vor curge către vest gazele dinspre Bulgaria, dar şi gazele pe care Petrom şi ExxonMobil le-ar putea extrage din Marea Neagră. Din BRUA face parte şi Arad – Szeged, dar şi Giurgiu – Ruse, aflată  acum în construcţie.

Contractul pentru gazoductul dintre România şi Bulgaria a fost semnat, în aprilie, cu un consorţiu de firme coordonat de austriecii de la Habau. Valoarea lui este de 24 de milioane de euro, din care 9 milioane de euro este contribuţia UE, iar finalizarea lucrărilor este aşteptată pentru luna viitoare. Odată gata Giurgiu – Ruse, gazele vor putea circula dinspre Bulgaria spre România şi invers.

(Jurnal)