fermier-platiPână la termenul limită de 15 octombrie APIA ar putea plăti 99% dintre fermieri. Asta pentru că – așa cum declara într-o recentă conferință de presă, Nicolae Horumbă, directorul general al APIA –  dincolo de acest termen nu mai pot fi efectuate plăţi din Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA).

El mai spunea cu aceeași ocazie : A spune că plăteşti sută la sută toate sumele este utopic, deoarece printre fermierii care au depus cereri la APIA în 2015 sunt şi unii anchetaţi de organele de anchetă ale statului român. Până nu ştii ce se întâmplă în acea anchetă, dacă e trimis sau nu în judecată, nu poţi lua o decizie.

Directorul Horumbă a mai precizat că mai sunt şi cazuri în care unii fermieri vin cu hotărâri judecătoreşti sau în care aplicaţia poate da rateuri, ceea ce poate prelungi termenul de plată.
Pe de altă parte sunt fermieri care pot veni în decursul acestei perioade cu hotărâri judecătoreşti, pentru că au avut un litigiu între ei pe o suprafaţă de teren. Mai sunt şi cazuri de fermieri la care aplicaţia mai dă uneori rateuri şi pe care îi trimitem la centrul suport al dezvoltatorului. Ei verifică problema şi corectează eroarea. Pentru unele erori termenul este foarte scurt, dar pentru altele, termenul este mai lung şi p oate necesita verificări suplimentare’, a mai spus directorul general al APIA.

 (Jurnal)