
Gabriela Vrânceanu Pandele este cea care i-a ținut în ultimele luni isonul liderului Liviu Dragnea, acuzându-l permanent de ridicol pe premierul Grindeanu, neomițându-i totodată, frecvent , din seria criticilor sale, pe cei doi miniștri giurgiuveni, Răzvan Cuc și Toma Petcu.
Deși inițial doamna Pandele părea că este un fan al onestității, al respectului reciproc, al sincerității, campioană a corectitudinii și fan al binelui cetățeanului, în realitate toate acestea au escamotat adevărata ei miză politică și financiară: Edilul-şef al Capitalei, Gabriela Firea, dorea să înfiinţeze cât mai multe SRL-uri care să ofere cât mai multe profituri clientelei politice a partidului din care face parte , iar intermediul acestora probabil să alimenteze în același timp pușculița partidului . Este mai facil să administrezi bani prin SRL-uri, spălându-te pe mâini de răspundere, decât prin intermediul primariei pe care o conduci, o instituție supusă unor controale ce îți pot încurca politica de bussines, pe persoană fizică.
Surse din Primăria Capitalei au explicat pentru EVZ că edilul-şef al Capitalei, Gabriela Pandele, dorește să înfiinţeze nu mai puțin de 24 de societăţi comerciale care ar urma să se ocupe cu gestionarea zonelor de agrement, dar şi a altor activităţi care intră în subordionea Primăriei Capitalei. Pentru ce vrea edilul-şef să înfiinţeze toate aceste societăţi?
Interesul este ca o parte din bunurile ce aparțin acum unor Ministere să treacă sub gestionarea ei directă. Să ne amintim doar de la ce a pornit scandalul cu ministrul Răzvan Cuc. Ahtiată după imagine şi putere, primarul general al Capitalei l-a acuzat la un moment dat pe ministrul Transporturilor, de nepăsare faţă de siguranţa bucureştenilor!? Într-o scrisoare deschisă, edilul îi cerea imperativ ministrului Cuc să urgenteze emiterea avizelor necesare pentru construirea unei pasarele pietonale peste lacul Herăstrău, în vecinătatea podului CFR. Răzvan Cuc a reacţionat declarând că Primăria Generală – Bucureşti a fost informată din 2015 că va primi aviz pentru construirea pasarelei pietonale la podul din Herăstrău, dar că aceasta nu a transmis documentaţia tehnică în baza căreia Ministerul să emită avizele invocate. Mai mult, Cuc a precizat că ”există de asemenea tot pe sub podul feroviar o altă zonă de acces (împrejmuită cu gard şi închisă de proprietar – ALPAB) care ar putea permite accesul pietonal pe sub pod, însă această zonă nu este administrată de MT sau de CFR”. Un răspuns care se pare că a iritat-o pe doamna Pandele și indirect pe liderul PSD, Liviu Dragnea…Depozitarul acestui afront fiind ca de obicei premierul Sorin Grindeanu. Adică, ce bă Sorine, nu poți să-ți pui miniștri la punct?!
După cum știți sau nu știți, Administraţia Lacuri, Parcuri şi Agrement Bucureşti (ALPAB) este în subordinea Primăriei Capitalei.
Un alt reproș public la adresa lui Răzvan CUC, a vizat eventualul transfer al centurii Bucureştiului către administraţia Primăriei Generale a Capitalei. Această dispută a fost mediată chiar de către premierul Grindeanu, care afirma: ” Dacă această schimbare de administrator va îngreuna acest proces care duce la execuţie, să ştiţi că nu voi fi de acord. Dacă va simplifica lucrurile, sunt de acord. Nu pot să nu spun că în aceste luni s-au făcut paşi importanţi. Până luni ( n.red. data respectivă la care fusese stabilit dialogul ) dl. Cuc îmi va prezenta analiza cu puncte tari şi puncte slabe”.
Șicanele doamnei primar al Capitalei împotriva ministrului Energiei, Toma Petcu, au plecat, la rândul lor, de la situaţia Societăţii Electrocentrale Bucureşti (ELCEN). Acţiunile ELCEN urmau să fie scoase la vânzare, conform propunerii Ministerului Energiei, iar ”Primăria Capitalei , respectiv primarul general , Gabriela Pandele, şi-a manifestat intenţia de a achiziţiona aceste acţiuni”, după cum declara purtătorul de cuvânt al Executivului. Un moment în care din nou doamna Pandele s-a simțit iritată de ezitările ministrului Energiei în acest context, lucru care probabil a fost transmis empatic și emoțional , așteptărilor liderului Liviu Dragnea.
După cum se observă, Gabriela Pandele Firea pare să fie moștenitoarea simbolică, pe filieră de partid ( și nu numai), a unei ambiții fără frontiere, ce ar urma să o propulseze sus, tot mai sus…Nu întâmplător consilierii cât și salariații din subordinea acesteia au ajuns să se încăiereze prin ședințe în fața cetățenilor și a presei. Vom constata în foarte scurt timp dacă intuiția jurnaliștilor (și a noastră!) a fost corectă și dacă într-o oarecare măsură remanierea Guvernului Grindeanu se datorează idiosincrasiilor primarului general al Capitalei : Gabriela Vrânceanu Pandele Firea.
N.Red. Iată care sunt SRL-urile pe care primarul general al Capitalei dorește să le înființeze:
Servicii de coordonare/consultanţă pentru proiectele de infrastructură mare ale Municipiului Bucureşti; Gestionarea unitară a fondului imobiliar al Municipiului Bucureşti; Dispecerizarea activităţii de transport local de persoane; Managementul sistemelor integrate de trafic, informare călători şi management al flotei transportului public; Administrarea drumurilor; Administrarea parcărilor publice; Administrarea parcurilor, grădinilor publice, a lacurilor şi ştrandurilor de pe raza Municipiului Bucureşti; Serviciul de administrare a reţelei de agrement a Municipiului Bucureşti; Administrarea spaţiilor publicitare; Întreţinerea materialului lemnos situat pe spaţiile verzi aflate pe domeniul public al Municipiului Bucureşti; Asigurarea protecţiei şi siguranţei obiectivelor de interes public şi privat; Consolidarea clădirilor cu risc seismic; Servicii în tehnologia informaţiilor; Construirea, dezvoltarea şi administrarea de baze sportive şi terenuri de sport; Punerea în valoare şi exploatarea obiectivelor turistice din Capitală, precum şi promovarea Municipiului Bucureşti ca destinaţie turistică; Producerea, furnizarea energiei electrice şi termice, servicii energetice şi de mentenanţă; Realizarea activităţilor necesare asigurării serviciului de iluminat public; Administrarea şi dezvoltarea infrastructurii unităţilor sanitare ale municipalităţii; Protecţia civilă şi activităţile de voluntariat specifice acesteia…
(Florian Petre)