Gabriela Horga: „Săptămâna aceasta au trecut la vot în Camera Deputaților două proiecte de lege importante prin care se stabilește interdicția de a candida la alegerile locale, parlamentare și prezidențiale a persoanelor care la data depunerii candidaturii au suferit condamnări penale definitive pentru fapte săvârșite cu intenție.”

0
271

Săptămâna aceasta au trecut la vot în Camera Deputaților două proiecte de lege importante prin care se stabilește interdicţia de a candida la alegerile locale, parlamentare și prezidențiale a persoanelor care la data depunerii candidaturii au suferit condamnări penale definitive pentru fapte săvârșite cu intenție.

Deci, odată promulgate, condamnații penal nu vor mai putea candida la alegeri. De orice fel: locale, parlamentare și prezidențiale!

Acest lucru a fost posibil prin medierea și amendarea făcute de deputata liberală, Diana Morar, în Comisia Juridică din Camera Deputaților a două proiecte legislative, unul depus de #PNL in 2017 (PLX 480/2017), inițiat de Alina Gorghiu, și un altul depus de USR (PLX 535/2021), inițiat de Diana Stoica și Cătălin Teniță și semnat și susținut și de mine, dar și de alți colegi din PNL și PSD.

Proiectul legislativ #PNL din 2017 prevedea că persoanele condamnate pentru infracțiuni cu intenție nu pot depune candidaturi și nu pot fi alese nici la parlamentare, nici la prezidențiale.

Proiectul USR din 2021 se referea la un obiect de reglementare mai restrâns și prevedea inițial că nu pot fi aleși în alegerile parlamentare, dar și locale, persoanele condamnate definitiv pentru infracțiuni contra vieții, contra libertății persoanei, contra libertății și identității sexuale și rele tratamente aplicate minorului.

Forma finală a fost amendată la inițiativa Dianei Morar, astfel încât obiectul de reglementare a fost extins după modelul proiectului PNL și cu aplicare pentru alegerile locale.

Astfel, prin medierea și adoptarea celor două proiecte avem o variantă completă și îmbunătățită pentru TOATE TIPURILE DE ALEGERI, și conform noilor prevederi, NU POT CANDIDA condamații penali pentru fapte săvârșite cu intenție.

Felicitări Alina Gorghiu pentru proiectul depus în 2017 și adoptat acum! A fost un criteriu de integritate autoimpus al PNL începând cu alegerile din 2016, iar acum acum este literă de lege pentru toate partidele.

Felicitări colegei mele, deputata Diana Morar, pentru că s-a bătut ca legile să iasă în forma aceasta și să avem, în sfârșit, un principiu clamat de toată clasa politică implementat cu adevărat. A făcut-o simplu, fără circ și cu multă modestie, față de alți politicieni care doar clamează aceste principii, dar nu fac pași concreți pentru a le implementa!

Felicitări Laura Vicol pentru abordarea Comisiei Juridice! Chiar a fost un exemplu de colaborare parlamentară!

Felicitări @Diana Stoica și @Cătălin Teniță!”

(Gabriela Maria HORGA- deputat PNL Giurgiu)