Dan MOTREANU: „Comisia Europeană a aprobat Programul Regional Sud-Muntenia”

0
224

„Comisia Europeană a aprobat primele programe regionale aferente perioadei de programare 2021-2027, respectiv Programul Regional Sud-Muntenia și Programul Regional Vest.

Cele opt Programe Operaționale Regionale cuprinse în Politica de Coeziune 2021-2027 însumează proiecte în valoare de 11,4 miliarde de euro.

Din regiunea de dezvoltare Sud-Muntenia fac parte județele Giurgiu, Argeș, Prahova, Dâmbovița, Teleorman, Ialomița și Călărași.

Programul Regional Sud-Muntenia beneficiază de o alocare totală de 1.576.796.471 de euro, fondurile urmând să susțină o serie de direcții prioritare:

– transformarea regiunii într-o regiune competitivă prin inovare, digitalizare și întreprinderi dinamice – 423,93 milioane de euro;

– orașe prietenoase cu mediul – 365,49 milioane de euro;

– mobilitate urbană durabilă – 215,99 milioane de euro;

– o regiune mai accesibilă – 225,14 milioane de euro;

– regiune mai educată – 76,06 milioane de euro;

– o regiune mai atractivă – 203,58 milioane de euro.

Pentru intervențiile dedicate asistenței tehnice este prevăzută o alocare financiară de 66,57 milioane de euro.

Transferul de competențe de la centru în teritoriu se va face împreună cu resursele financiare necesare exercitării acestora.

În acest fel, descentralizarea accesului la fondurile europene va fi utilă pentru cetățenii români. Toate regiunile României trebuie să beneficieze de pe urma Politicii de Coeziune, pentru că doar așa va fi respectat principiul de la care a pornit acest program, acela de a asigura un echilibru între dezvoltarea regiunilor din Uniunea Europeană.

(Dan Motreanu- europarlamentar și vicepreședinte PNL)