Alături de președintele PNL Giurgiu, Dan Motreanu, noi, parlamentarii PNL din Giurgiu, susținem acest demers și am făcut eforturi pentru soluționarea situației și obținerea sprijinului coaliției de guvernare, discutând cu fiecare ministru și reprezentant al guvernului în parte.

Din păcate, primăria municipiului Giurgiu nu are încă un răspuns cert în ceea ce priveşte solicitarea transmisă către Guvern și Ministerul Dezvoltării pentru acordarea unui sprijin financiar. Primăria Giurgiu a epuizat toate resursele financiare disponibile pentru asigurarea agentului termic. Fondurile strânse, inclusiv din vânzarea de certificate CO2, asigură încălzirea oraşului până pe 8 februarie, motiv pentru care Adrian Anghelescu a adresat deja o scrisoare deschisă Guvernului, Ministerului Finanţelor și tuturor parlamentarilor.

10.000 de oameni riscă să rămână în frig, din cauza unei crize care nu are nicio legătură cu prestația administrației locale. Ne confruntăm cu o criză energetică la nivel european și nu cu o criză locală, iar administrația din Giurgiu nu are, pur și simplu, forța financiară pentru a combate efectele acestei crize.

Fără ajutor financiar de la guvern, se va ajunge în situația în care agentul termic va fi livrat doar Spitalului Judeţean de Urgenţă şi instituțiilor sociale.

S-a ajuns, practic, într-un cerc vicios, fără nicio vină din partea autorităților locale. Primăria nu poate elimina subvențiile, pentru că facturile ar exploda – o familie care locuiește într-un apartament cu două camere ar ajunge să plătească 2.000 de lei, față de 300-400 lei în prezent. Pe de altă parte, este imposibil ca o primărie care are fonduri insuficiente să poată susţine o subvenţie de 78% , în condiţiile în care preţul gazului la care achiziționează primăria a crescut de cinci ori mai mult faţă de anul 2021!

Subvenţia prețului la încălzire pentru întreaga perioadă de iarnă a însemnat anul trecut suma de 5,5 milioane de lei, dar acum s-au alocat 16 milioane de lei doar pentru două luni de funcționare.

Nici mărirea taxelor locale nu este o soluție, în condițiile în care mulți locuitori din Giurgiu au venituri mici.

Producătorul și furnizorul solicită plata în avans, dar municipalitatea nu mai are resurse financiare după lunile de iarnă în care a făcut toate eforturile.

Criza energetică afectează negativ întreaga activitate a primăriei, pentru că dirijarea fondurilor către subvenția la încălzire pune în pericol cheltuielile pentru întreținerea orașului, dezvoltarea acestuia sau cofinanțarea proiectelor europene.

Prin Legea bugetului pe anul 2022 s-au alocat 400 de milioane de lei pentru subvenționarea încălzirii, banii fiind administrați de Ministerul Dezvoltării. Dacă este nevoie de fonduri suplimentare, este datoria Ministerului Finanțelor, condus de un reprezentant al PSD, să găsească soluții.

Întrucât portofoliul Finanțelor este deținut de PSD, iar până acum în coaliția de guvernare reprezentanții PSD se opun acestor alocări chiar și atunci când sunt absolut necesare, este cu atât mai important ca demersul să fie susținut și de parlamentarii PSD din județul Giurgiu.

Reprezentanții PSD sunt datori să pună umărul la găsirea soluțiilor pentru ca giurgiuvenii să nu stea în frig.

Este nevoie de soluții atât pe termen scurt prin alocări financiare, astfel încât nimeni sa nu rămână fără căldură, dar și măsuri pe termen mediu și lung pentru sprijinul unităților administrativ-teritoriale, astfel încât acestea sa nu fie condamnate la lipsa de dezvoltare pentru că toate resursele pentru investiții și cofinanțări sunt folosite pentru plata facturilor”.

(Gabriela Horga – Deputat PNL de Giurgiu)