Firmele vor putea utiliza un sistem de facturare electronică pentru a încărca, stoca și descărca facturile pe care le emit, în relația cu instituțiile publice, începând din septembrie 2021.

Măsura va fi implementată de Ministerul Finanțelor, prin Centrul Național pentru Informații Financiare, în cadrul unui program pilot.

Este prima etapă de dezvoltare a sistemului informatic de facturare electronică care urmează sa fie generalizată in relațiile dintre toți operatorii economici.

Implementarea sistemului obligatoriu de facturare electronică, atât între agenții economici și instituțiile publice, cât și in relațiile dintre agenții economici va însemna:

  • eficiență și predictibilitate în cheltuirea banilor de către instituțiile publice;

  • creșterea veniturilor colectate la bugetul național.

Acest proiect face parte dintr-un ansamblu mai larg de măsuri menite să crească gradul de digitalizare, în beneficiul cetățenilor și firmelor:

  • conectarea caselor de marcat deținute de marii contribuabili la sistemul informatic al ANAF;

  • semnarea acordului de parteneriat cu UiPath în vederea dezvoltării de roboți software pentru automatizarea proceselor repetitive la nivelul sistemelor informatice ale ministerului.

România a depășit pragul de un milion de persoane fizice înscrise în Spațiul Privat Virtual (SPV), al Ministerului de Finanțe și ANAF.

(Gabriela HORGA – Deputat PNL de Giurgiu)