Gabriela Horga, deputat PNL: „Câteva cuvinte despre demiterea lui Vlad Voiculescu, decisă de premierul Florin Cîţu”

0
197

Am construit această coaliție plecând de la premisa că vom guverna împreună 4 ani, pentru a face lucruri bune pentru români și mă refer, în special, la refacerea infrastructurii sanitare. Niciun liberal nu și-a dorit să ajungem să avem discuții de acest fel cu partenerii de coaliție.

Exigența noastră față de modul în care este condus Ministerul Sănătății este maximă, ținând cont că traversăm această pandemie. Vrem să continuăm guvernarea în actuala coaliție.

Guvernul este condus de un Prim Ministru, iar un ministru sau un secretar de stat nu iau decizii, mai ales legate de pandemie, fără consultarea acestuia, mai ales când afectează atât de mult cetățenii și viața acestora. Aceste excese nu sunt favorabile nici coaliției de guvernare și nici tarii.

Florin Cîţu este premierul unei coaliții, nu doar al #PNL și cred ca o coaliție este făcută în jurul unui program și în jurul unor valori, nu în jurul unui singur om, precum fostul ministru al sănătății. Iar un premier poate revoca conform atribuțiilor sale constituționale un membru al echipei sale guvernamentale când apar derapaje grave ce afectează eficiența echipei.

Însă, trebuie să explicăm oamenilor că Vlad Voiculescu și Andreea Moldovan au comis greșeli impardonabile la acest nivel:

  • Vlad Voiculescu a pregătit o ordonanță de urgență care nu prevedea alocarea de fonduri pentru vaccinare pentru primării, încălcând strategia Guvernului de vaccinare. A fost nevoie de intervenția premierului pentru alocarea banilor necesari pentru vaccinarea românilor.
  • Personalul din centrele de vaccinare nu și-a primit banii timp de câteva luni, din cauză că Ministerul Sănătății a ”uitat” să trimită o hârtie la Ministerul Finanțelor.
  • Intervenția de la Foișor a fost una nefericită. Nu înțeleg de ce Vlad Voiculescu nu a folosit experiența predecesorului său, Nelu Tătaru, care a transformat numeroase spitale în spitale COVID.

Suntem la un an de când a început pandemia, nu în prima lună, trebuie să existe mai multă predictibilitate și o viziune mai amplă a deciziilor de sănătate.

Și, în fine, picătura care a umplut paharul: ordinul semnat de un secretar de stat din Ministerul Sănătății, Andreea Moldovan, care prevede noile criterii pentru carantinarea unei localități, a fost publicat în Monitorul Oficial fără informarea premierului Florin Cîțu. Decizia la nivelul guvernului a fost de a nu se introduce noi criterii de carantinare.

Nu este normal să se caute mereu vinovați în altă parte pentru actuala situație și cum a spus și Prim-ministrul, uneori este nevoie și de onoare și asumare.