„Funny gas”, un nou drog care face victime  în rândul tinerilor, la Vama Veche! Un sedativ inhalat din baloane…

0
327

Un nou drog face victime  în rândul tinerilor din Vama Veche, avertizează Agenția Națională Antidrog, informație confirmată de șeful Agenției Naționale Antidrog (ANA) , filiala Giurgiu, Claudiu Ion .

La petrecerile organizate pe plajă, de ceva timp există obișnuința unora dintre tineri de a  inhala protoxid de azot (N2O) din baloane umflate cu ajutorul unui dispozitiv ce are încorporat un cartuş care degajă această substanţă.

Este  dacă vreți o replică a arhaicului aurolac, cu care copiii străzii se drogau cu mulți ani în urmă…

Agenția Națională Antidrog precizează că protoxidul de azot (N2O) – gazul ilariant, cunoscut şi sub denumirea de „Funny gas”, este un sedativ incolor şi inodor şi este folosit în domeniul medical, sub supraveghere medicală, în combinaţie cu alte substanţe, în special ca anestezic, dar şi în domeniul alimentar, la prepararea cremelor de tip frişcă, inhalarea acestei substanţe fiind strict interzisă.

Printre efectele negative se numără încetinirea timpului de reacţie a corpului uman, transpiraţia excesivă, greaţă, vărsături, ameţeală, oboseală, halucinaţii, distorsiuni de sunet şi pierderi de memorie. Efectele se amplifică ca urmare a creşterii cantităţii de gaz inhalat sau a inhalării gazului prea rapid şi în combinaţie cu alcoolul,  precizează reprezentanții ANA.

În cazul în care, după inhalare, semnele şi simptomele sunt cele ale unei reacţii alergice – febră, frisoane, urticarie, respiraţie dificilă – este recomandată solicitarea de urgenţă a ajutorului medical.

Agenţia Naţională Antidrog atrage atenţia asupra pericolului consumului de substanţe interzise şi recomandă tinerilor şi părinţilor să se adreseze specialiştilor Centrelor de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog pentru accesarea serviciilor oferite de ANA în domeniul prevenirii şi asistenţei acordate consumatorilor de droguri.

ANA recomandă adolescenţilor să îşi aleagă cu grijă grupul de prieteni şi să îl schimbe în cazul în care aceştia exercită o presiune negativă asupra lor; să îşi petreacă timpul liber prin activităţi sănătoase şi adecvate vârstei; să evite persoanele care oferă, chiar şi gratuit, substanţe necunoscute, spunând că sunt legale şi nu produc efecte negative asupra organismului; să refuze invitaţiile făcute de diferitele persoane de a le urma în locuri retrase pentru a le oferi „ceva”.

Pentru părinţi, ANA are următoarele recomandări: să îşi asculte copiii – ascultarea reprezintă primul pas pentru a îi creşte sănătos şi în siguranţă; chiar şi în situaţii foarte dificile, o legătură emoţională puternică între părinte şi copil reduce riscurile la care acesta este expus; să aloce, zilnic, timp şi atenţie copilului; să stabilească reguli clare de comportament şi consecinţe rezonabile pentru încălcarea lor.

Administratorilor şi personalului angajat din cluburi, terase, baruri, ANA le recomandă să supravegheze cu atenţie, prin agenţii de securitate sau personalul desemnat, incinta; să nu permită accesul persoanelor cu substanţe psihoactive asupra lor; să sune la numărul unic de urgenţă 112 în cazul în care anumite persoane au probleme de sănătate şi să acorde măsuri de prim ajutor până la venirea echipajului de ambulanţă.

ANA derulează pe litoralul românesc o serie de proiecte şi campanii de prevenire antidrog, printre care campania „Safe Parties! – Distracţie fără droguri!”, care are drept scop conştientizarea şi responsabilizarea tinerilor participanţi la evenimentele muzical-artistice, organizate în cluburi, beach-baruri şi terase, cu privire la efectele consumului de droguri şi prevenirea riscurilor asociate.

În concluzie, atenție  părinți când copiii vor să plece la Vama Veche, ce sfaturi le dați…!

(Jurnal)