Recent (17 noiembrie), președintele Fundației irlandeze, CAMBER, John Mulligan, a avut o întâlnire cu cei trei reprezentanți ai conducerii Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi pentru Protecţia Copilului (DGASPC) Giurgiu  : director general – Sima Valentin Dan, directori adjuncți – Ciprian Marica și Cătălin Lupu , dar și cu președintele Consiliului județean Giurgiu, Marian Mina. Distinsul oaspete a fost însoțit în vizita pe care a întreprins-o la Giurgiu de către europarlamentarul român Ioan Mircea Pașcu, cel care pe tot parcursul întâlnirii, a jucat și rolul de translator. La întâlnirea ce s-a desfășurat în sala de ședință a Consiliului județean Giurgiu la dialog au mai participat Silviu Cazacu, primarul comunei Izvoarele și Bogdan Bobolea, fost reprezentant al COMBER în România.

Scopul vizitei distinsului oaspete, așa cum am aflat de la directorul Dan Sima, a fost acela de a dona Direcției Generale de Protecție Socială Giurgiu un complex imobiliar deținut de Fundația irlandeză în valoare de aproximativ un million de euro. Am încercat prin investițiile frăcute atât la dvs. în județ cât și în celelate localități din România, de a demonstra că persoanele cu dizabilități pot trăi la fel ca și ceilalți – preciza președintele Fundației, John Mulligan. În urmă cu 10 ani a fost cumpărată o casă , apoi o a doua și au creat în final un portofoliu imobiliar la Giurgiu . Rezidenții aveau grijă de ei înșiși, își pregăteau singuri mâncarea, își curățau casele, duceau o viață normală. Asta este ceea ce scrie în Convenția ONU privind persoanele cu dizabilități iar noi am folosit întotdeauna Convenția ONU ca pe un ghid pentru desfășurarea întregii activități. Astăzi administrația s-a schimbat și acum hrana se aduce din afara centrelor, ceea ce schimbă datele problemei. Am înțeles totuși că noua administrație vrea să analizeze această nouă chestiune – mai spunea John Mulligan, conturând începuturile misiunii acestei fundații la noi în județ.

El a dorit în același timp să sublinieze faptul că pentru tot ceea ce s-a realizat de-a lungul timpului prin intermediul acestei Fundații se datorează membrilor acesteia, cu toții voluntari ce au plătit absolute totul din banii lor, neprimind niciodată vreun sprijin material din partea cuiva , cu excepția prietenilor. Președintele Fundației mai spunea că donația pe care o face către instituția giurgiuveană ar dori să constituie baza unui proiect mai mare de dezinstituționalizare și în acest fel să poată avea acces și la fondurile europene ce ar putea beneficia de o serie de facilități. Tot ce pot face acum este să urez succes Consiliului județean, Direcției și echipei de conducere a acesteia sperând că lucrurile vor merge bine în continuare plecându-se de aici , iar în felul acesta cetățenii vor avea de beneficiat. Un alt motiv pentru care am recurs la acest gest acum este imaginea României în lume, a mai spus John Mugllin , care a promi faptul că vor rămâne interesați de dezvoltarea unor proiecte aici în România.

Imobilele donate sunt destinate în exclusivitate persoanelor cu dizabilități. După cum ne spunea Dan Sima, directorul DGASPC, Fundația a donat o Căsuță aflată în Comuna Grădinari, o alta aflată în comuna Izvoarele, și alte două apartamente ce au adăpostit, așa cum aminteam, exclusiv persoane cu dizabilități, în Municipiul Giurgiu. Directorul Direcției ne mai spunea că în continuare, urmează ca Fundația să doneze și restul de locuințe avute în administrație, întregul fond imobiliar ridicându-se la valoarea de circa un million de euro. El a mulțumit personal președintelui Fundașiei pentru gestul caritabil extrem de generos avem déjà un proiect de început prin care încercăm a reintroduce alimentarea în căsuțe făcută de beneficiari. Sperăm ca în câteva săptămâni acest lucru să se concretizeze. În ceea ce privește dezinstituționalizarea la nivelul Direcției noastre eforturile vor trebui corelate cu eforturile bugetare cele ale Ministerului Muncii. Noi înțelegem foarte bine necesitatea oamenilor de a trăi în comunitate, dar fondurile trebuie să fie pe măsura efortului nostru. Dan Sima a precizat totodată că Direcția pe care o conduce urmează a intra în posesia fondului imobiliar donat de Fundația Comber până la finele acestui an, sperând cât mai curând la o viitoare colaborare.

Președintele CJ, Marian Mina a ținut să mulțumească președintelui Fundației irlandeze pentru gestul de a fi ales județul Giurgiu pentru dezvoltarea acesui proiect , invitându-i în continuare și cu alte inițiative în același cadru, explicându-i totodată greutățile financiare cu care se confruntă de ceva vreme Direcția și respectiv Consiliul județean Giurgiu, care asigură finanțarea instituțională.

Înainte de finalul discuțiilor a mai luat cuvântul primarul comunei Izvoarele, Silviu Cazacu, ce l-a asigurat pe președintele Fundației de continuarea misiunii începute de voluntarii olandezi în comuna pe care o administrează.

Întâlnirea protocolară a fost încheiată de către europarlamentarul Ioan Mircea Pașcu, printr-o scurtă alocuțiune, în care a subliniat acest inedit contact dintre două culturi, unul de tip comunist, centralizat, cu structuri total instituționale și celălalt cu o tradiție în ceea ce privește preluarea de către societate a acestor sarcini. Europarlamentarul giurgiuvean a mai spus celor prezenți că atâta timp cât va mai fi europarlamentar instituțiile din județul nostru, Direcția de Asistență Socială și de Protecția Copiilor Giurgiu poate conta pe domnia sa.

Ședința s-a încheiat cu obișnuitele fotografii de grup, semn al prieteniei și bunei colaborări dintre Fundația COMBER și oficialii giurgiuveni.

(Florian Tincu)