Ziua de 15 august a devenit, prin tradiție, pe lângă sărbătorirea Adormirii Maicii Domnului, și Ziua tuturor marinarilor români. Deși la Giurgiu ideea de „marinar” a rămas doar o amintire, în multe cazuri, totuși Ziua Marinei se sărbătorește, an de an. 

Și anul acesta, începând cu ora 9,30, giurgiuveni de toate vârstele au poposit în Port, pentru a asista la manifestările prilejuite de Ziua Marinei. 

Primul moment festiv, după intonarea imnului de stat, și după scurta slujbă de pomenire, a fost aruncarea, în Dunăre, a unei coroane de flori sub formă de ancoră, ce a fost, în prealabil, sfințită de preotul prezent la ceremonii. Coroana a fost, apoi, purtată de apele Dunării, sub salutul reprezentantului Ligii Navale Române Giurgiu, comandorul Dumitru Cucu.

Istoria consemnează că Portul Giurgiu este trecut ca fiind locul în care au avut loc o serie de premiere navale: În anul 1834 Atelierele navale Giurgiu lansează prima navă comercială cu pânze sub pavilion românesc numită „Mariţa”, aparţinând lui Alexandru Villara. În 1864, domnitorul Cuza a inaugurat aici lansarea la apă a vaporului “România”, primul vapor cu aburi, de război, al ţării noastre.

Au urmat, apoi, demonstrații de dans aerobic (flash dance) și de arte marțiale, susținute de copii clubului AQUILA (antrenor Ion Chelu) și ai Clubului „Ionuț Mitrea” din Giurgiu. 

Bineînțeles, toate au fost supervizate de zeul Neptun, care a poposit în Portul Giurgiu însoțit de două dintre nimfele sale, zeu care, de altfel, le-a și transmis tuturor un mesaj specific zilei. 

Evenimentele zilei s-au încheiat cu defilarea navelor Inspectoratului Teritorial al Poliției de Frontieră Giurgiu. 

(Jurnal)

 

2 COMENTARII