La numai câteva zile după  ce vineri 11 august, în Bâlciul organizat în municipiu,  mai multor persoane li s-a pus viața în pericol de către o instalație  ce a cedat în urma unui defect mecanic , o  fetiță în vârstă de  numai șase anișori  s-a rănit la picior într-un „bunjee jumping”. 

După consumarea celor două incidente, din  discuțiile purtate cu mai mulți factori de răspundere implicați în autorizarea și supravegherea acestui târg anual, pe care după cele două incidente , mai multe cotidiene naționale l-au numit ”Bâlciul Groazei”,  părerea generală ar fi  că primii ce se fac vinovați pentru cele două accidente par a fi comisarii CJPC Giurgiu ( Comisariatul Județean pentru  Protecția  Consumatorului) . De ce?

Cei intervievați ne spuneau că în zilele dinaintea incidentelor  (9-10 august) CJPC-ul, instituția care trebuia să verifice starea de funcționare a fiecărui aparat în parte, nu a sesizat nicio defecțiune. Ba chiar cei cu care am discutat ne spuneau  că nu au cunoștință de existența vreunui proces verbal prin care să se poată dovedi faptul că cele trei aparate deținute de firma la care s-a constatat ulterior defecțiunea, au fost controlate. Probabil comisarii, așa cum se procedează în general pe la noi, au verificat doar…documentele!

Dispozițiile comisarilor , neluate în seamă

 În concluzie la acel moment totul părea perfect! Numai că în data de 11 a apărut primul eveniment ce se putea termina dramatic, doi minori ajungând la Spitalul județean Giurgiu acuzând șocul suferit în urma incidentului . A doua zi comisarii CJPC au reînceput controalele , interzicând funcționarea instalației ce pusese viața minorilor în pericol. În același timp comisarii CJCP au pus în vedere agentului economic, posesor al  „bunjee jumping”-ului,  că îi este interzis funcționarea , după ce au constatat că acesta era constituit din bucăți…??  Din acel moment urma ca posesorul acestuia să obțină mai întâi un certificat de conformitate, respectiv de autorizare și abia apoi să-l pună din nou la dispoziția publicului. Posesorul bungee-jumping-ului însă nici nu s-a sinchisit de dispoziția de ”oprire temporară” dată de către CJCP Giurgiu, continuând să funcționeze ca și cum nimic nu s-ar fi întâmplat. De precizat – după cum ne declarau aceleași surse – că nici la primul și nici la al doilea control efectuat de către comisarii CJPC, aceștia nu și-au informat colegii din celelalte instituții ( Administrația Bâlciului, ISU, Poliție locală etc.) de aspectele constatate de ei, așa cum s-ar fi impus.

De ce? De ce? De ce…

Iată cum ignoranța comisarilor au condus din nou, duminică 13 august, la un alt incident, victimă  fiind de data aceasta o fetiță de 6 ani, care a scăpat doar cu câteva julituri și o sperietură zdravănă.

Evident că cei ce s-au ocupat în amănunt de acest caz își pun câteva legitime întrebări: 1) De ce la primul control efectuat comisarii CJPC Giurgiu nu au găsit nicio neregulă,  iar la al doilea control, da?!  2) De ce CJPC nu a reacționat imediat după primul incident printr-un comunicat în care să informeze opinia publică de măsurile luate, dacă acestea chiar s-au luat? 3) De ce conducerea CJCP Giurgiu nu a informat de neregulile constatate și celelalte  instituții implicate în buna desfășurare a evenimentelor din acest târg anual de la Giurgiu?

Vinovați? ”Clientela politică…”

Ce măsuri se vor lua în continuare de către autorități nu știm , însă nu putem să nu constatăm că aceste incidente, ce deseori se încheie cu adevărate drame, s-au consumat în ultimii ani pe fondul instalării unor oameni politici, incompetenți,  în instituții cu rol major în  protejarea populației , așa cum este CJPC Giurgiu.  Ignoranța în  privința măsurilor de securitate ce ar trebui aplicate imediat, conducând deseori , ca în cazul de față, la incidente ce pot  cauza adevărate traume celor  ce le cad victime.

Sătui de Acarul Păun

Așteptăm în continuare rezultatul anchetelor ce se află în derulare, după cum am fost informați,  cu speranța că de data aceasta ni se va spune concret cine este vinovatul , fie  persoană publică sau instituție, și nicidecum să ni se ofere un enunț formal în care vinovații să fie ca de fiecare ”o serie de factori care au contribuit la această situație…bla-bla-bla”!

Spunem asta pentru că ne-am cam săturat de același Acar Păun și de accidente în care instituțiile implicate nu au niciodată nicio vină.

(Apropos, într-un stat european în care democrația chiar funcționează , ca și onestitatea funcționarilor publici, șeful instituției și-ar fi dat demisia!)

(CityZEN)

1 COMENTARIU

 1. Dupa ce ca ati luat o informatie de la un sef pus politic, asa cum spuneti voi, dar care va mai serveste cate ceva de ale gurii, ca sa nu cereti ajutor social, veniti si va permiteti sa acuzati o institutie, probabil singura care face ceva util in tara asta.
  Stiu, sunt vremuri grele – tara secatuita de smecheri, un oras foarte sarac, razboiul care poate incepe in cateva zile etc, dar chiar si in aceste conditii grele un jurnalism trebuie sa ai un minimum de decenta, sa nu spun profesionalism, ca nu va cunosc personal si imi place sa cred ca nu ati trecut pe la mine la vreun curs.
  Imi dau seama ca este usor sa scrii articole la comanda, dar (CityZEN-nu stiu cat de zen sau cat de city) ganditi-va ca a va ascunde in spatele unui pseudonim, spune multe. Din experienta mea de peste 30 de ani va spun ca un nume in jurnalism nu se cladeste in jurul unui pseudonim !
  Sunteti in aceeasi oala cu cei pusi politic care arunca totul in spatele altora si nu au curajul sa-si asume vreo raspundere. Cel putin pe mine nu ma afecteaza cu absolut nimic situatia in sine ca nu traiesc din banul public si nici nu am legaturi (de niciun fel) in lumea lor, dar ma deranjeaza putin ca aruncati cu noroi in unii si in altii doar pentru un os aruncat de cate unul cocotat in functii efemere si nemeritate. Pacat… pe undeva va si compatimesc !
  Cititnd acest articol cred ca totusi nu stiti ce inseamna notiunea de „stat european”, cat despre demisii, hai sa fim seriosi ! Ce ar ajunge tara asta daca un sef, chiar pus politic sau nu stiu cum, si-ar da demisia ca asa vrea un alt neica-nimeni, care la randul lui poate zbura in clipa urmatoare de pe craca unde l-a aruncat vreun politician…
  De asemenea nici nu ma intereseaza sa postati comentariu, nu de altceva dar ma gandesc sa nu va deranjati stapanii !
  Dar, pentru ca imi pot permite, pot spune ca articolul, exceptand conjunctura in care a fost scris, este bunicel pentru o publicatie de provincie. L-as nota cu 7,5-8 si stiu ce spun, ceea ce ar trebui sa va multumeasca ! Totusi va voi urmari si asa cum vin si altii, toamna, la o marire de nota, va astept !