Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Giurgiu (DSVSA Giurgiu) informează că în localitatea Greaca, judeţul Giurgiu, într-o exploataţie nonprofesională, a fost confirmată pesta porcină africană.

Astfel, în județul Giurgiu, la data de 12.08.2021, sunt active 103 de cazuri de P.P.A. la porcii mistreți în 17 fonduri de vânătoare (210 morți și 105 vânați) și un focar de P.P.A. la porc domestic.

Achiziționarea de la persoane necunoscute, fără documente sanitare veterinare reprezintă un risc major de extindere a pestei porcine africane, în acest caz proprietarii de animale  putând fi sancționați contravențional, fapt ce duce, implicit, la neacordarea despăgubirilor cuvenite, în cazul apariției bolii.

ESTE INTERZISĂ COMERCIALIZAREA, ÎNSTRĂINAREA SAU MIȘCAREA SUB ORICE FORMĂ A PORCILOR VII, A CĂRNII ȘI PRODUSELOR DIN CARNE DE PORC PROVENITE DIN ZONELE DE RESTRICȚIE, CA URMARE A EVOLUȚIEI VIRUSULUI PESTEI PORCINE AFRICANE (PPA).

Orice suspiciune de boală trebuie anunţată imediat medicului veterinar, DSVSA Giurgiu sau autorităţilor locale.

Subliniem faptul că fără sprijinul și înțelegerea cetățenilor, în special a crescătorilor de porci, apariția unor noi focare de boală nu poate fi stopată, fapt ce va duce la pagube economice importante atât în sectorul industrial cât și în cel gospodăresc.

Facem precizarea că pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, acest virus având, însă, impact la nivel social și economic” – informează D.S.V.S.A. Giurgiu.

(Jurnal)