plata-fermieriCele mai mari ajutoare se vor da anul acesta fermierilor care cultivă legume în sere, solarii, tomate pentru industrializare sau cartof pentru sămânţă. Este vorba despre două subvenţii care se acordă pe hectar şi care pot creşte veniturile fermierilor cu sute sau chiar mii de euro anul acesta.

Ministerul a stabilit inclusiv sumele alocate pe hectar, acestea depinzând de suprafeţe considerate eligibile. În cazul ANT, se cunosc doar plafoanele pentru fiecare tip de cultură în parte. Astfel, în contul sprijinului ”cuplat”, cel mai mult vor lua fermierii care cultivă legume în sere (tomate, castraveţi, ardei, varză pentru consum în stare proaspătă şi castraveţi pentru industrializare). Este vorba despre 6.305 euro pe hectar, adică în total peste 2,4 milioane de euro. Urmează legumele cultivate în solare (tomate, castraveţi, ardei, varză şi vinete pentru consum în stare proaspătă şi castraveţi pentru industrializare) pentru care se acordă 3.085 euro/ha, în limita a 10,7 milioane de euro.

Pentru tomatele pentru industrializare cultivate în câmp, cuantumul subvenţiei este de 1410 euro/ha, adică în total 2,8 milioane de euro, iar pentru pentru sămânţă de cartof cuantumul este de 970 euro/ha. Pentru cartoful timpuriu pentru industrializare, subvenţia ajunge la 710 euro/ha, pentru sfeclă de zahăr cuantumul este de 610 euro/ha, iar pentru hamei se dau 510 euro/ha, ca şi pentru castraveţii pentru industrializare cultivaţi în câmp. Pentru soia, cuantumul subvenţiei a fost stabilit la 335 euro/ha, în timp ce pentru prune pentru industrializare, mere pentru industrializare, cireşe şi vişine pentru industrializare, caise şi zarzăre pentru industrializare, cuantumul este de 310 euro/ha. Pentru fasole boabe şi mazăre boabe pentru industrializare se dau 190 euro/ha, pentru cânepă pentru ulei şi fibre cuantumul este de 204 euro/ha, iar pentru lucernă cuantumul este de 65 euro/ha.

(Jurnal)