v-mustateaSăptămâna trecută, ALDE și-a lansat programul național economic,  intitulat ”România – a 7-a putere economică a Europei”. 

O parte din cuprinsul acestuia a fost prezentat și la nivel local, de către candidatul numărul unu din partea ALDE GIurgiu la alegerile parlametare, Vasile Mustățea, în conferința de presă de vineri, 28 octombrie:

Am elaborat un program economic, spunem noi sustenabil, bazat pe realități. Nu vom spune niciodată că vor crește salariile decât pe baza creșterii economice și a productivității sociale, pentru că dacă crești salariile numai pe consum, creșterile economice durează 1 – 2 ani, după care se revine la dezechilibrele inițiale, de dinainte de promovarea consumului. Orice creștere economică trebuie msă aibă la bază investițiile și creșterea numărului locurilor de muncă. Nu putem să ne lăudăm că vom crește pensiile în România, dacă nu vom ajunge să avem mai mulți salariați decât pensionari. Noi venim acum și prezentăm în fața românilor acest program național. Este păcat că suntem a șaptea țară în Europa, iar economic suntem penultima țară, în condițiile în care nu multe țări din Europa se pot lăuda cu resursele naturale pe care le are România. În acest program avem câteva măsuri prin care sperăm ca românii plecați la muncă în străinătate să revină acasă, cum ar fi proiectul celor 100 de miliarde de euro, ce se adresează în principal tinerilor care vor să-și deschidă afaceri. De asemenea, vrem să creăm o Bancă de reconstrucție și dezvoltare a României, după modelul celei europene, pentru a sprijini, în principal, investitorii români, capitalul român, pentru că acesta nu va ”migra” niciodată de la noi, spre deosebire de cel străin. Noi sperăm ca până în anul 2020 fondul acesta de dezvoltare să ajungă la un capital de 3 – 5 miliarde de euro,a declarat Vasile Mustățea.

Domnia sa a mai precizat că o altă parte a programului economic ALDE se referă la construirea de 20 mii de locuințe sociale în patru ani, iar pe baza creșterii economice, salariul mediu net pe economie va ajunge la 3000 lei pe lună în anul 2020. 

(Teodora Nicolau)